چرا نباید اب جوش را روی زمین بریزیم
پرسشگر گرامی با سلام و تشکر از تماس شما با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی و دینی
. در بین همه مردم جهان مرسوم است که هر کار مهم و ارزشمندی را به نام بزرگان بزرگ آغاز می کنند. سنگ بنای هر مؤسسه ارزشمندی به نام کسی که به او اهمیت می دهد بر زمین گذاشته می شود. یعنی کار را از ابتدا با شخصیت مورد نظر تداعی می کنند. پیامبران خدا به مردم موحد آموخته اند که برای ماندگاری یک برنامه و جاودانه ماندن یک سازمان، باید آن را به موجودی پایدار و جاودانه پیوند داد. موجودی که در ذاتش راهی برای فنا نیست; زیرا همه موجودات جهان به سوی پیری و زوال می روند و تنها چیزی که می ماند و جاودانه است ذات پاک خداوند است. و فرمود که کل امر روح بسم الله ذکر نشود. ، که در آن بهتر است; (1)
هر چه بدون نام خدا انجام شود به نتیجه نمی رسد و عواقبی ندارد. نام خدا:
«بخوان بسم رب»…(2) یا حضرت نوح (ع) در طوفان سخت و عجیبی که سوار قایق شد و بر امواج کوه ها حرکت کرد و توده های آبی که هر لحظه با خطرات زیادی مواجه بودند تا به مقصد و پیروزی برسند. در برابر سختی ها به یارانش دستور می دهد که وقتی کشتی حرکت می کند و می ایستد «بسم الله»:
و فرمود بسم الله و نهرها و تالاب ها سوار بر آن شوید…(3); بسم الله سوارش کن! وقتی کشتی حرکت می کند و می ایستد، آن را به خاطر بسپارید.
حالا این جمله روشن می کند که بسم الله گفتن در هر کاری مستحب است، چه ریختن آب جوش و چه چیز دیگری. به طور کلی در هر کاری دستور ذکر نام خدا وجود دارد. روایات این ناحیه کلی است و اختصاص به ریختن آب جوش ندارد. اینکه مردم به این امر مستحبی توجه بیشتری نشان می دهند و در برخی آثار نام خدا را ذکر می کنند، برای رفع مشکلی است که در برخی کارها بیشتر احساس می کنند. بردن نام خدا به عنوان سپری برای دفع این شر تلقی می شود. از امام کاظم علیه السلام روایت شده است که فرمود:
ای محبوب ترین مردم، بسم الله الرحمن الرحیم از همه بپرهیز و بگو: خداوند آنها را از حق تو و از تو می خواند. از چپ و از میان دستان خود و از پشت سر و از پایین و از بالا و غیره وارد سلطان شوید در حالی که سه بار به او نگاه می کنید و آن را با دست چپ خود بردارید و آن را جدا نکنید تا زمانی که خالی (4)
ای محبوب! با «بسم الله الرحمن الرحمن الرحمان و با قال هو الله احد» خود را از همه بپوشانید. آن را به سمت راست، چپ، جلو، پشت، زیر و بالای خود بخوانید. هر بار که با یک رهبر ظالم روبرو شدید و چشمتان به او افتاد، آن را سه بار بخوانید. دست چپت را ببند و باز نکن تا او را رها کنی.»
اگرچه این عمل بسیار جدی و مذهبی است اما دلیل خاصی برای آن وجود ندارد. .ابن فهد حلی، عدّه الداعی و نجاح الساعی، چه دارالکتب اسلامی، قم ۱۴۰۷ق، صفحه ۲۹۳.
نقطه جوش ماده ای است در دمایی که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار اطراف است و مایع به بخار تبدیل می شود. نقطه جوش یک مایع با توجه به فشار محیط اطراف تغییر می کند. یک مایع تحت خلاء جزئی نقطه جوش کمتری نسبت به زمانی که در فشار اتمسفر است دارد.
مایعات در فشار بالا دارای نقطه جوش بالاتری نسبت به زمانی هستند که آن مایع در فشار اتمسفر است. به عنوان مثال، آب در 100 درجه سانتیگراد (212 درجه فارنهایت) در سطح دریا می جوشد، اما در 93.4 درجه سانتیگراد (200.1 درجه فارنهایت) در ارتفاع 1905 متری از سطح دریا، دریا می جوشد. در فشار معین، مایعات مختلف می جوشند. در دماهای مختلف برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما در مجله جهان شیمی فیزیک همراه باشید.
رابطه بین نقطه جوش نرمال و فشار بخار مایعات
هر چه فشار بخار یک مایع در دمای معین بالاتر باشد، نقطه جوش نرمال (یعنی نقطه جوش در فشار اتمسفر) مایع کمتر است. همانطور که نمودار نشان می دهد، مایعاتی با بالاترین فشار بخار دارای کمترین نقطه جوش نرمال هستند.
متیل کلرید در این نمودار دارای بالاترین فشار بخار و کمترین دمای جوش نرمال در مقایسه با مایعات موجود است. نقطه بحرانی بالاترین دما و فشاری است که مایعات در آن می جوشند.
نقطه جوش نرمال چقدر است؟
نقطه جوش معمولی یک مایع (که به آن نقطه جوش اتمسفر یا نقطه جوش در فشار اتمسفر نیز می گویند) حالت خاصی است که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار اتمسفر تعریف شده در دریا است در این دما، فشار بخار مایع برای غلبه بر فشار اتمسفر و ایجاد حباب های بخار در قسمت عمده مایع کافی است.
دما و فشار اشباع چیست؟
دمای اشباع به معنای نقطه جوش است. دمای اشباع دمایی است برای فشار اشباع متناظر که در آن یک مایع در فاز بخار خود می جوشد و می توان گفت مایع از انرژی حرارتی اشباع شده است. هر گونه افزایش در انرژی حرارتی منجر به انتقال فاز می شود.
اگر فشار در سیستم ثابت بماند (ایزوباریک)، بخار در دمای اشباع شروع به متراکم شدن به شکل مایع می کند و انرژی حرارتی (گرما) را حذف می کند. به همین ترتیب، با استفاده از انرژی حرارتی اضافی، مایع در دما و فشار اشباع به فاز بخار خود میجوشد.
دمای جوش مطابق با دمایی است که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار محیط اطراف است. بنابراین، نقطه جوش وابسته به فشار است و نمی توان آن را فراتر از نقطه بحرانی افزایش داد. به همین ترتیب، تا رسیدن به نقطه سه گانه، با کاهش فشار، نقطه جوش کاهش می یابد و نمی توان آن را به زیر نقطه سه گانه کاهش داد.
کدام عناصر بیشترین و کمترین نقطه جوش را دارند؟
در بین عناصر هلیوم کمترین و رنیم و تنگستن بالاترین نقطه جوش را دارند که در فشار استاندارد بالای 4700 درجه سانتیگراد اندازه گیری شد. فلزات نیز معمولاً دمای بالایی دارند و برای ذوب آنها باید دمای بسیار بالایی اعمال کرد، مانند صنایع ذوب آهن و فولاد.
نقطه جوش چیست و چه عواملی بر آن تاثیر می گذارد؟
نقطه جوش به چه عواملی بستگی دارد؟
فشار اتمسفر
مهمترین عاملی که نقطه جوش مایع را تعیین می کند فشار اطراف آن است. در یک سیستم باز، فشار خارجی به احتمال زیاد فشار اتمسفر است. به عنوان مثال، آب در 100 درجه سانتیگراد به فشار اتمسفر استاندارد می رسد. این اندازه گیری در سطح دریا انجام می شود، جایی که وزن کامل جو زمین به آب فشار می آورد. با افزایش ارتفاع، آب ممکن است در دمای کمتری بجوشد. به عنوان مثال، در بالای قله اورست، آب در حدود 72 درجه سانتیگراد می جوشد. بنابراین دمای جوش آب در ارتفاعات کمتر است.
پیوندهای بین مولکولی
وقتی مایعات دیگر را در نظر می گیریم، عوامل دیگری به تعیین نقطه جوش کمک می کنند. مهمترین آنها استحکام پیوندهای بین مولکولی است. مثلاً الکل اتیلیک در سطح دریا نقطه جوش 5/78 درجه سانتیگراد دارد، این ترکیب در دمای اتاق مایع است و پیوندهای بین مولکولی آن نسبتاً قوی است. در مقابل، متیل اتر دارای نقطه جوش 25- درجه سانتیگراد است. در دمای اتاق و در سطح دریا، متیل اتر یک گاز است.
ترکیبات دارای پیوند یونی معمولاً دارای نقطه جوش بالاتری هستند مگر اینکه ترکیب قبل از جوشیدن تجزیه شود. همچنین در ترکیبات دارای پیوند کووالانسی با افزایش اندازه مولکولی یا جرم مولی افزایش می یابد.
حل شونده ها ، حلال ها و محلول ها
یک راه موثر برای افزایش نقطه جوش مایع، افزودن ماده دیگری به محلول است. در حالی که آب در سطح دریا دارای نقطه جوش 100 درجه سانتیگراد است، نقطه جوش آن را می توان با افزودن یک ماده محلول مانند نمک افزایش داد. حلال ماده ای است که ماده دیگری در آن حل شده است. ماده محلول را املاح می نامند. یک محلول زمانی تشکیل می شود که یک ماده حل شده در یک حلال حل شود. یک محلول معمولا در نقطه بالاتری نسبت به حلال خالص می جوشد.
ناخالصی ها
وجود ناخالصی ها و سایر اجزای محلول در یک محلول بر فشار بخار و در نتیجه نقطه جوش ماده تأثیر می گذارد. بزرگی این اثر به غلظت ناخالصی های محلول بستگی دارد. ناخالصی های غیرفرار مانند نمک ها و مواد فرار با درصد کم، نقطه جوش را بالا می برند. با افزایش ناخالصی ها، دمای جوش نیز افزایش می یابد.
نقطه جوش چیست و چه عواملی بر آن تاثیر می گذارد؟
قطبیت مولکول ها
قطبیت عامل دیگری است که بر نقطه جوش تأثیر می گذارد. این رابطه مستقیم است، یعنی با افزایش قطبیت مولکول، دمای جوش نیز افزایش می یابد. علاوه بر این، پیوند هیدروژنی نیز بر دمای جوش تأثیر می گذارد زیرا وجود این پیوندها خروج مولکول از حالت مایع را دشوار می کند. .
شکل و تقارن مولکول
در مورد شکل مولکول باید توجه داشت که هر چه مولکول فشرده تر باشد دمای جوش کمتر می شود. بنابراین، شکل خطی مولکول باعث افزایش دمای جوش و شکل کروی به دلیل مساحت سطح کوچکتر و نیروهای واندروالس کمتر، دمای جوش را کاهش می دهد. بنابراین ترکیبات با فرمول شیمیایی خطی نقطه جوش بالاتری نسبت به ترکیبات حلقوی دارند.
وزن مولکولی
با افزایش وزن مولکولی، بدون استثنا، دمای جوش نیز افزایش می یابد، زیرا نیروهای واندروالس تابعی از سطح مولکولی هستند، به عنوان مثال، با افزایش طول زنجیره کربن، مساحت سطح این مولکول ها و جاذبه بین مولکول ها و در نهایت افزایش دمای جوش
نقطه جوش منفی به چه معناست؟
از آنجا که نقطه جوش با افزایش دما افزایش می یابد، برای اکثر ترکیبات مثبت است. نقطه جوش منفی به این معنی است که این ترکیبات در دمای معمولی گازی هستند، بنابراین نقطه جوش آنها منفی است.
ساده ترین راه برای تغییر دمای جوش چیست؟
ساده ترین راه برای تغییر دمای جوش مایع، تغییر فشار اطراف است. استفاده از یک سیستم بسته برای افزایش مصنوعی فشار، نقطه جوش مایع را افزایش می دهد. کاهش فشار اطراف با بالا بردن سر یا ایجاد خلاء مصنوعی، نقطه جوش مایع را کاهش می دهد. نقطه جوش یک مایع به قدرت پیوندهای بین مولکولی آن بستگی دارد. به همین دلیل افزودن حلال به مایع پیوندهای قوی تری بین مولکول ها ایجاد می کند و نقطه جوش محلول را بدون افزایش فشار افزایش می دهد.
نقطه جوش ماده ای است در دمایی که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار اطراف است و مایع به بخار تبدیل می شود. نقطه جوش یک مایع با توجه به فشار محیط اطراف تغییر می کند.
یک مایع تحت خلاء جزئی دارای نقطه جوش کمتری نسبت به زمانی است که در فشار اتمسفر است. مایعات با فشار بالا دارای نقطه جوش بالاتری نسبت به زمانی است که آن مایع در فشار اتمسفر است. به عنوان مثال، آب در 100 درجه سانتیگراد (212 درجه فارنهایت) در سطح دریا می جوشد، اما در 93.4 درجه سانتیگراد (200.1 درجه فارنهایت) در ارتفاع 1905 متری از سطح دریا، دریا می جوشد. در فشار معین، مایعات مختلف می جوشند. در دماهای مختلف
رابطه بین نقطه جوش نرمال و فشار بخار مایعات:
هر چه فشار بخار یک مایع در دمای معین بیشتر باشد، نقطه جوش نرمال (یعنی نقطه جوش در فشار اتمسفر) مایع کمتر است. همانطور که نمودار نشان می دهد، مایعاتی با بالاترین فشار بخار دارای کمترین نقطه جوش نرمال هستند.
متیل کلرید در این نمودار دارای بالاترین فشار بخار و کمترین دمای جوش نرمال در مقایسه با مایعات موجود است. نقطه بحرانی بالاترین دما و فشاری است که مایعات در آن می جوشند.
نقطه جوش معمولی مایع (که نقطه جوش اتمسفر یا نقطه جوش در فشار اتمسفر نیز نامیده می شود) حالت خاصی است که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار اتمسفر تعریف شده در سطح دریا است. در این دما، فشار بخار مایع برای غلبه بر فشار اتمسفر و ایجاد حباب های بخار در قسمت عمده مایع کافی است.
دما و فشار اشباع چیست؟
دمای اشباع یعنی نقطه جوش. دمای اشباع دمایی است برای فشار اشباع متناظر که در آن یک مایع در فاز بخار خود می جوشد و می توان گفت مایع از انرژی حرارتی اشباع شده است. هر گونه افزایش در انرژی حرارتی منجر به انتقال فاز می شود.
اگر فشار در سیستم ثابت بماند (ایزوباریک)، بخار در دمای اشباع شروع به متراکم شدن به شکل مایع می کند و انرژی حرارتی (گرما) را حذف می کند. به همین ترتیب، با استفاده از انرژی حرارتی اضافی، مایع در دما و فشار اشباع به فاز بخار خود میجوشد.
دمای جوش مطابق با دمایی است که در آن فشار بخار مایع برابر با فشار محیط اطراف است. بنابراین، نقطه جوش وابسته به فشار است و نمی توان آن را فراتر از نقطه بحرانی افزایش داد. به همین ترتیب، نقطه جوش با کاهش فشار تا رسیدن به نقطه سه گانه کاهش می یابد و نمی توان آن را به زیر نقطه سه گانه کاهش داد.
کدام عناصر بیشترین و کمترین نقطه جوش را دارند؟
هلیم در بین عناصر کمترین است و رنیم و تنگستن بالاترین دمای جوش را دارند که در فشار استاندارد بالای 4700 درجه سانتیگراد اندازه گیری شده است. فلزات نیز معمولاً دمای بالایی دارند و برای ذوب آنها باید دمای بسیار بالایی اعمال کرد، مانند صنایع ذوب آهن و فولاد.
نقطه جوش به چه عواملی بستگی دارد؟
فشار اتمسفر:
مهمترین عاملی که نقطه جوش مایع را تعیین می کند فشار محیط است. در یک سیستم باز، فشار خارجی به احتمال زیاد فشار اتمسفر است. به عنوان مثال، آب در 100 درجه سانتیگراد به فشار اتمسفر استاندارد می رسد. این اندازه گیری در سطح دریا انجام می شود، جایی که کل وزن جو زمین بر روی آب سنگینی می کند.
با افزایش ارتفاع، آب ممکن است در دمای کمتری بجوشد. به عنوان مثال، در بالای قله اورست، آب در حدود 72 درجه سانتیگراد می جوشد. بنابراین دمای جوش آب در ارتفاعات کمتر است.
پیوندهای بین مولکولی:
هنگام در نظر گرفتن مایعات دیگر، عوامل مختلفی در تعیین نقطه جوش نقش دارند. مهمترین آنها استحکام پیوندهای بین مولکولی است. مثلاً الکل اتیلیک در سطح دریا نقطه جوش 5/78 درجه سانتیگراد دارد، این ترکیب در دمای اتاق مایع است و پیوندهای بین مولکولی آن نسبتاً قوی است. در مقابل، متیل اتر دارای نقطه جوش 25- درجه سانتیگراد است. در دمای اتاق و در سطح دریا، متیل اتر یک گاز است.
ترکیبات دارای پیوند یونی معمولاً دارای نقطه جوش بالاتری هستند مگر اینکه ترکیب قبل از جوشیدن تجزیه شود. همچنین در ترکیبات دارای پیوند کووالانسی با افزایش اندازه مولکولی یا جرم مولی افزایش می یابد.
حلال ها، حلال ها و محلول ها:
یک راه موثر برای افزایش نقطه جوش مایع، افزودن ماده دیگری به محلول است. در حالی که آب در سطح دریا دارای نقطه جوش 100 درجه سانتیگراد است، نقطه جوش آن را می توان با افزودن یک ماده محلول مانند نمک افزایش داد.
حلال ماده ای است که ماده دیگری در آن حل شده است. ماده محلول را املاح می نامند. یک محلول زمانی تشکیل می شود که یک ماده حل شده در یک حلال حل شود. یک محلول معمولا در نقطه بالاتری نسبت به حلال خالص می جوشد.
ناخالصی ها:
وجود ناخالصی ها و سایر اجزای محلول در یک محلول بر فشار بخار و در نتیجه نقطه جوش مواد تأثیر می گذارد. بزرگی این اثر به غلظت ناخالصی های محلول بستگی دارد. ناخالصی های غیرفرار مانند نمک ها و مواد فرار با درصد کم، نقطه جوش را بالا می برند. با افزایش ناخالصی ها، دمای جوش نیز افزایش می یابد.
قطبیت مولکول ها:
قطبیت عامل دیگری است که بر نقطه جوش تأثیر می گذارد. این رابطه مستقیم است، یعنی با افزایش قطبیت مولکول، دمای جوش نیز افزایش می یابد، علاوه بر این، پیوند هیدروژنی نیز بر دمای جوش تأثیر می گذارد زیرا وجود این پیوندها خروج از مولکول را دشوار می کند. حالت مایع
شکل و تقارن مولکول:
در مورد شکل مولکول باید توجه داشت که هر چه مولکول فشرده تر باشد، نقطه جوش کمتر می شود. بنابراین، شکل خطی مولکول باعث افزایش دمای جوش و شکل کروی به دلیل مساحت سطح کوچکتر و نیروهای واندروالس کمتر، دمای جوش را کاهش می دهد. بنابراین ترکیبات با فرمول شیمیایی خطی نقطه جوش بالاتری نسبت به ترکیبات حلقوی دارند.
وزن مولکولی:
با افزایش وزن مولکولی، بدون استثنا، دمای جوش نیز افزایش می یابد، زیرا نیروهای واندروالس تابعی از سطح مولکولی هستند، به عنوان مثال، با افزایش طول زنجیره کربن، سطح این مولکول ها و جاذبه بین مولکول ها و در نهایت افزایش دمای جوش.
نقطه جوش منفی به چه معناست؟
از آنجایی که نقطه جوش با افزایش دما افزایش می یابد، برای اکثر ترکیبات مثبت است. نقطه جوش منفی به این معنی است که این ترکیبات در دمای معمولی گازی هستند، بنابراین نقطه جوش آنها منفی است.
ساده ترین راه برای تغییر دمای جوش چیست؟
ساده ترین راه برای تغییر دمای جوش مایع، تغییر فشار اطراف است. استفاده از یک سیستم بسته برای افزایش مصنوعی فشار، نقطه جوش مایع را افزایش می دهد. کاهش فشار اطراف با بالا بردن سر یا ایجاد خلاء مصنوعی، نقطه جوش مایع را کاهش می دهد.
نقطه جوش یک مایع به قدرت پیوندهای بین مولکولی آن بستگی دارد. به همین دلیل افزودن حلال به مایع پیوندهای قوی تری بین مولکول ها ایجاد می کند و نقطه جوش محلول را بدون افزایش فشار افزایش می دهد.
مقاله جالبی بود! من هیچوقت فکر نمیکردم که ریختن آب جوش روی زمین میتونه اینقدر مشکلاتی بوجود بیاره. ممنون که این موضوع رو مطرح کردید و به اطلاع عموم رسوندید.
سلام! ممنون که یه مقاله جالب درباره این موضوع نوشتی. من کلا فکر نمیکردم که ریختن آب جوش روی زمین میتونه اینقدر مشکلساز باشه. حتماً به دوستانم هم میگم از این کار خودداری کنن.
مقاله خیلی خوبی بود! من همیشه اب جوش روی زمین میریزدم ولی الان متوجه شدم که چه اشتباهی میکردم. با این مقاله، فهمیدم که این کار باعث آلودگی زمین میشه و بهتره از ظرف مناسبی برای ریختن اب جوش استفاده کنم.
واقعا مقاله خوبی بود! من همیشه فکر میکردم که بریزیدن آب جوش روی زمین هیچ ضرری نداره، اما اطلاعاتی که در این مقاله گردآوری شده بود به من نشان داد که این کار میتواند به محیط زیست آسیب بزند. از نویسنده مقاله خیلی ممنونم که این اطلاعات رو با ما به اشتراک گذاشتند.