چرا دچار حمله پانیک می شویم
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینااطلاعات این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. بههیچعنوان بدون مشورت با پزشک، خوددرمانی نکنید. دریافت مشاوره آنلاین
حملات پانیک نوعی اختلال روانی است که به دلیل ترس، هراس یا اضطراب شدید رخ می دهد. این اختلال در جوامع شهری و مدرن بسیار شایع است و می تواند بسیار ترسناک و آزاردهنده باشد. به دنبال حمله پانیک، ممکن است فرد فکر کند که دچار حمله قلبی شده، میمیرد یا اتفاق بسیار جدی برایش میافتد. با دکتر ساینا همراه باشید تا درباره علل، علائم و راه های درمان حملات پانیک بیشتر بدانید.
فهرست مطالبی که می خوانید:
اختلال حمله پانیک چیست؟
حمله پانیک یک حمله بسیار ناگهانی ترس شدید است که در غیاب خطر واقعی یا علت ظاهری ترس رخ می دهد و منجر به واکنش های فیزیکی جدی در فرد می شود. ترسی که فرد در طول حمله پانیک تجربه می کند با وضعیت واقعی مطابقت ندارد و ممکن است با آنچه در اطراف او اتفاق می افتد بی ارتباط باشد.
حملات پانیک یک حمله عصبی ناگهانی بدون هشدار است. این تشنج ها می توانند در هر زمانی حتی در هنگام خواب رخ دهند. افرادی که حمله پانیک را تجربه می کنند ممکن است فکر کنند که دچار حمله قلبی شده اند، قرار است بمیرند یا اینکه اتفاقی بسیار جدی برای سلامتی آنها رخ خواهد داد.
حملات پانیک چند دقیقه طول می کشد؟
حمله پانیک معمولاً در عرض چند دقیقه اتفاق میافتد، اما این چند دقیقه میتواند شما را مانند ساعتها سپری کند. به همین دلیل، اگر این عارضه به موقع تشخیص داده نشود و درمان آن به موقع انجام نشود، می تواند به طور مکرر عود کند و کیفیت زندگی شما را کاهش دهد.
چه چیزی باعث حمله پانیک می شود؟
مشخص نیست چه چیزی باعث حملات پانیک یا اختلالات پانیک می شود، اما بسیاری از افراد آسیب پذیر بیولوژیکی آنها را در طول تغییرات عمده زندگی (مانند ازدواج، بچه دار شدن، شروع کار برای اولین بار و غیره) یا در موقعیت های استرس زا تجربه می کنند. آنها این اختلال را تجربه می کنند.
علاوه بر این، عوامل زیر می توانند در بروز حملات پانیک نقش داشته باشند:
ژنتیکی
استرس عمده و مداوم
افرادی که مستعد احساسات منفی یا منفی گرایی هستند
تغییرات خاصی در عملکرد قسمت های مختلف مغز وجود دارد
حملات پانیک اتک یک حمله عصبی ناگهانی و بدون هشدار قبلی است.
بسیاری از افراد در طول زندگی و زمانی که در شرایط استرس زا قرار می گیرند، یک یا دو حمله پانیک را تجربه می کنند و مشکلشان برطرف می شود. اما اگر حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره دارید و مدتهاست در ترس دائمی از حمله دیگری زندگی کردهاید، ممکن است شرایط دیگری به نام اختلال هراس داشته باشید. این اختلال با حمله پانیک متفاوت است و باید برای درمان و پیشگیری از آن به فکر درمان جداگانه ای باشید.
عوامل خطر ایجاد حملات پانیک
اختلال هراس اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود. بر اساس مطالعه ای که در سال 1994 انجام شد، زنان 2.5 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اختلال پانیک هستند.
عواملی که ممکن است خطر حملات پانیک یا اختلال پانیک را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی حملات پانیک یا اختلال پانیک داشته باشید
استرس عمده و مداوم در زندگی، مانند مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان
تجربه یک رویداد آسیب زا
تغییرات عمده زندگی مانند طلاق، مرگ یا حتی تولد فرزند دیگر
سیگار، الکل، تنباکو یا مصرف بیش از حد کافئین
سابقه آزار جسمی یا جنسی در دوران کودکی
افراد مبتلا به اختلال پانیک بیشتر از دیگران در معرض افسردگی، اقدام به خودکشی یا سوء مصرف الکل یا مواد مخدر هستند.
حملات پانیک اتک در هر زمانی میتوانند رخ دهند.
شایع ترین علائم حملات پانیک
حملات پانیک معمولا بدون هشدار شروع می شود. این حملات می توانند در هر زمان و هر مکان دوباره تکرار شوند. حمله پانیک ممکن است در مواقعی مانند رانندگی با ماشین، خرید در بازار، شنیدن صداها هنگام خواب یا وسط یک جلسه کاری رخ دهد. ممکن است هرازگاهی دچار حملات پانیک شوید، یا ممکن است به طور منظم آنها را تجربه کنید.
حملات پانیک در ابتدا می توانند به طور ناگهانی و بدون هشدار رخ دهند، اما با گذشت زمان معمولاً در موقعیت های خاصی ایجاد می شوند. علائم حمله پانیک معمولا در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد. همچنین ممکن است پس از فروکش کردن حمله پانیک احساس خستگی و فرسودگی کنید.
حملات پانیک معمولاً شامل برخی یا همه علائم زیر است:
احساس عذاب یا خطر قریب الوقوع که ممکن است برای دیگران قابل درک باشد یا نباشد
ترس از دست دادن کنترل یا مردن از منبع ترس
تپش قلب و فشار خون بالا
تعریق کف دست یا در موارد شدیدتر تعریق کل بدن
لرزش در پاها و دست ها یا در موارد شدیدتر لرزش کل بدن
تنگی نفس یا احساس خفگی در گلو
قرمزی و احساس گرما در مواجهه با منبع ترس
حالت تهوع و در موارد نادر استفراغ در حین یا بعد از حمله پانیک
گرفتگی شکم و قلب
درد و گرفتگی قفسه سینه
سردرد در حین یا بعد از حمله پانیک
سرگیجه، سبکی سر، یا ضعف در حین یا بعد از حمله پانیک.
حالت تهوع یا سوزن سوزن شدن در کف دست و پا و در موارد شدیدتر
احساس غیر واقعی بودن یا جدا شدن از زمین در هنگام وقوع حمله پانیک
یکی از بدترین چیزها در مورد حملات پانیک ترس شدید از تکرار آن است. ممکن است آنقدر از حملات پانیک بترسید که از موقعیت های خاصی که ممکن است برای شما اتفاق بیفتد اجتناب کنید.
چگونه حملات پانیک را تشخیص دهیم
برای تشخیص قطعی اختلال هراس باید با پزشک متخصص مشورت کنید. با مشاهده علائم شما، پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا شما از اختلال هراس رنج میبرید یا از بیماریهای جسمی و روانی مانند مشکلات قلبی یا تیروئیدی رنج میبرید. در واقع پزشک با گرفتن پرونده پزشکی شما می تواند ارتباط آن را با بیماری مشخص کند. برای مثال، علائم حمله پانیک ممکن است مستقیماً با بیماری یا نارسایی قلبی مرتبط باشد.
برای کمک به تشخیص بیماری، می توانید:
تحت معاینه بالینی و روانشناسی کامل قرار بگیرید.
آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و سایر شرایط و آزمایشات لازم برای بررسی سلامت قلب شما، مانند نوار قلب (ECG) یا نوار قلب (ECG).
یک ارزیابی روانشناختی انجام دهید و پزشک در مورد ترسها یا نگرانیها، موقعیتهای استرسزا و مشکلات مربوط به دیگران با شما صحبت میکند یا سابقه پزشکی و روانشناختی خانوادگی شما را بررسی میکند.
معیارهای دیگر برای تشخیص حملات پانیک
هرکسی که احساس ترس یا وحشت ناگهانی می کند، اختلال هراس ندارد. برای تشخیص اختلال هراس، باید شرایط زیر را در نظر بگیرید:
شما اغلب دچار حملات پانیک غیرمنتظره می شوید.
حداقل یکی از حملات پانیک یک ماه (یا بیشتر) پس از نگرانی شما در مورد حملات قبلی رخ داده است. ادامه ترس از عواقب حمله پانیک، مانند از دست دادن کنترل، حمله قلبی، فشار خون بالا، یا تغییرات قابل توجه در رفتار شما (مانند اجتناب از موقعیت هایی که فکر می کنید ممکن است باعث حمله پانیک شود)، می تواند علائم را تشدید کند.
حملات پانیک شما ناشی از مصرف یک داروی خاص یا خوردن غذاهای خاص، یک بیماری پزشکی یا یک مشکل روانی دیگر (مانند فوبیای اجتماعی یا اختلال وسواس فکری-اجباری) نیست.
در صورت عدم درمان، حملات پانیک می تواند بدتر شود و به اختلال هراس یا فوبیا تبدیل شود.
راه های درمان حملات پانیک
مراجعه به روانپزشک و تشخیص به موقع می تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از پیشرفت این بیماری داشته باشد. روانپزشکان بسته به شرایط از روش هایی مانند روان درمانی یا داروها به صورت جداگانه یا ترکیبی برای درمان حملات پانیک استفاده می کنند. اگر درمان دارویی ضروری باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد اضطراب، برخی داروهای ضد افسردگی یا ضد تشنج با خواص ضد اضطراب یا دسته ای از داروهای قلبی (به نام مسدود کننده های بتا) را تجویز کند. به عنوان بخشی از درمان روانشناختی، روانپزشک در جلسات مشاوره و بحث مختلف به بیمار کمک می کند تا بهبود یابد.
عدم درمان حملات پانیک، کیفت زندگی روزمره را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد.
عوارض حملات پانیک در زندگی
بدون درمان مناسب و پیشگیری به موقع، حملات پانیک و اختلال پانیک تقریباً بر تمام جنبه های زندگی شما تأثیر می گذارد. حتی ممکن است از رویارویی با حملات پانیک ترس و وحشت زیادی احساس کنید. این مشکل باعث می شود که شما در طول زندگی مدام بترسید. همچنین کیفیت زندگی شما را کاهش می دهد.
عوارض ناشی از حملات پانیک ممکن است به طور مستقیم یا غیر مستقیم شامل موارد زیر باشد:
فوبیای خاصی مانند ترس از رانندگی یا ترک خانه در طول زمان ایجاد کنید
مراقبت های پزشکی مکرر به دلیل سلامتی و سایر مشکلات پزشکی
از حضور یا شرکت در موقعیت های اجتماعی خودداری کنید
بروز مشکلات مختلف در محل کار یا مدرسه
ایجاد افسردگی (پانیک- افسردگی)، اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانپزشکی در فرد در طول زمان
افزایش خطر خودکشی یا هجوم افکار خودکشی به ذهن فرد
سوء مصرف الکل یا مواد مخدر و تنباکو
بروز مشکلات مالی
برای برخی از افرادی که با حملات پانیک مشکل دارند، ممکن است آگورافوبیا نیز وجود داشته باشد. این نوع فوبیا در واقع باعث میشود که فرد مبتلا از قرار گرفتن در مکانها یا موقعیتهایی که باعث اضطراب او میشود اجتناب کند، زیرا میترسد در صورت حملات پانیک نتواند از آن موقعیت فرار کند یا از کسی کمک بگیرد. برخی از این افراد ممکن است به دیگران تکیه کنند و از آنها بخواهند در موقعیت های ترسناک در کنارشان باشند.
مراجعه به روانپزشک و تشخیص بهموقع، میتواند در جلوگیری از پیشرفت این بیماری نقش مهمی دارد .
چه زمانی باید با پزشک مشورت کرد؟
حملات پانیک برای فردی که از آن رنج می برد بسیار ناراحت کننده و وحشتناک است. کنترل حملات پانیک به خودی خود دشوار است و می تواند بدون درمان بدتر و بدتر شود. با این حال، همانطور که اشاره کردیم، علائم حملات پانیک می تواند بسیار شبیه علائم سایر بیماری های جدی مانند حمله قلبی باشد. بنابراین اگر از علت این علائم، مانند تپش قلب مطمئن نیستید، باید توسط یک متخصص بهداشت روانی مراقبت های اولیه ارزیابی شوید.
چگونه با حملات پانیک مقابله کنیم؟
یادت باشد، تو تنها نیستی. بسیاری از افراد از حملات پانیک رنج می برند و زندگی روزمره آنها تحت تأثیر این بیماری قرار می گیرد. اما خوشبختانه تکنیک های زیادی برای مقابله با حملات پانیک وجود دارد که بسیاری از آنها توسط روانپزشکان در جلسات مشاوره ارائه می شود. در این بخش، 9 تکنیک عملی برای جلوگیری از حملات پانیک را کشف خواهید کرد:
یک نفس عمیق بکش
اگرچه تنگی نفس یک علامت حمله پانیک است که می تواند ترس را افزایش دهد، تنفس عمیق می تواند علائم هراس را کاهش دهد و به شما در درمان هراس کمک کند.
اگر بتوانید تنفس خود را کنترل کنید، خطر تنگی نفس را کاهش خواهید داد. این ممکن است علائم دیگر حملات پانیک را کاهش دهد.
هنگامی که حمله رخ می دهد، روی تنفس عمیق از طریق دهان تمرکز کنید و احساس کنید هوا به آرامی سینه و شکم شما را پر می کند. سپس دوباره به آرامی نفس خود را بیرون دهید. به همین ترتیب، چهار نفس عمیق بکشید، نفس خود را برای یک ثانیه نگه دارید، سپس چهار نفس عمیق دیگر بکشید.
تنفس عمیق میتواند علائم هراس را کاهش دهد و در درمان پانیک کمک کند
افکار خود را کنترل کنید
راه دیگر مقابله با هراس این است که تشخیص دهید به جای حمله قلبی دچار حمله پانیک شده اید، می توانید به خود یادآوری کنید که موقتی است، می گذرد و همه چیز خوب خواهد بود.
هر گونه فکری را که در طول حمله پانیک به ذهنتان خطور می کند، مانند ترس از مردن یا در آستانه تجربه یک فاجعه قریب الوقوع، حذف کنید. این به شما اجازه می دهد تا روی تکنیک های دیگر تمرکز کنید و علائم حملات پانیک را کاهش دهید.
هنگام حمله پانیک چشمان خود را ببندید
برخی از حملات پانیک ناشی از محرک هایی هستند که شما را تحت تأثیر قرار می دهند. اگر در یک محیط استرس زا با محرک های زیاد هستید، احتمال حمله پانیک افزایش می یابد.
برای کاهش محرک ها، هنگام حمله پانیک چشمان خود را ببندید. این می تواند تحریک بیشتر را متوقف کند و تمرکز شما را بر تنفس صحیح آسان تر کند و به درمان هراس شما سرعت ببخشد.
ذهن آگاهی را تمرین کنید
ذهن آگاهی یک درمان ضد هراس بدون دارو است که می تواند به شما کمک کند با واقعیت آنچه در اطرافتان است کنار بیایید. از آنجایی که حملات پانیک می تواند باعث شود فرد احساس جدایی یا دوری از واقعیت کند، این تکنیک به شما کمک می کند تا با نزدیکتر کردن خود به واقعیت و مقابله با حمله پانیک، با حملات مقابله کنید.
روی حالات فیزیکی که در طول حمله رخ می دهد و با آنها آشنا هستید تمرکز کنید. مانند ضربه زدن به پا روی زمین یا احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا است. این احساسات خاص شما را در واقعیت مستقر می کند و به شما هدف خاصی می دهد تا روی آن تمرکز کنید.
ذهن آگاهی یکی از روشهای مؤثر در درمان پانیک اتک است.
برای برخی از افراد، یافتن، شناسایی و تمرکز روی یک شی واحد در طول حمله پانیک نیز مفید است. بنابراین می توانید این راه را امتحان کنید و شی مورد علاقه خود را انتخاب کنید تا در صورت حمله پانیک روی آن تمرکز کنید. به عنوان مثال، ممکن است به سنگ، فلز، چوب یا هر شی دیگری علاقه داشته باشید. الگوهای رنگی، شکل ها و اندازه های جسم را خودتان مشخص کنید تا همیشه در ذهن شما وجود داشته باشد. هنگامی که حمله پانیک رخ می دهد، تمام انرژی خود را روی آن جسم متمرکز کنید تا علائم حمله شما سریعتر از بین برود.
از تکنیک های آرام سازی عضلات استفاده کنید
همانند تنفس عمیق، تکنیکهای آرامسازی عضلانی میتوانند با کنترل واکنش بدن، حمله پانیک را تا حد امکان تحت کنترل نگه دارند.
آگاهانه یکی از عضلات خود را شل کنید – با چیزی ساده، مانند انگشتانتان – همزمان با وقوع حمله پانیک و اجازه دهید گردش خون در بدن شما بهبود یابد.
اگر زمانی که آرام و بدون تشنج هستید این تکنیک را تمرین کنید، هنگام بروز تشنج بسیار موثرتر خواهد بود و همچنین تاثیر سریع تری در روند درمان پانیک خواهد داشت.
تجسم مکانهای مورد علاقه نیز به روند درمان حملات پانیک کمک می کند.
هنگام وقوع حمله، مکان مورد علاقه خود را تجسم کنید
آرامش بخش ترین جای دنیا که می توانید به آن فکر کنید کجاست؟ ساحل آفتابی با امواج آبی آرام؟ یا پناهگاه کوهستانی؟
هنگامی که حمله پانیک رخ می دهد، خود را در آن مکان تصور کنید و سعی کنید تا حد امکان به جزئیات توجه کنید. تصور کنید انگشتان پای خود را در شن های گرم فرو می برید یا بوی تند درختان کاج را استشمام می کنید.
مهم نیست چه مکانی را در ذهن خود تصور می کنید. مهم این است که مکان آرام و ساکت باشد تا بتوانید روی خود تمرکز کنید و از طریق تأمل با شرایط مقابله کنید.
آیا می توان حملات پانیک را با ورزش درمان کرد؟
اندورفین به طور مداوم به پمپاژ خون کمک می کند. ورزش سبک می تواند به ترشح اندورفین برای تثبیت بدن شما کمک کند. می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد. از آنجایی که در این حالت استرس بیش از حد معمول دارید، ورزش های سبکی را انتخاب کنید که فشاری به شما وارد نمی کند، مانند پیاده روی یا شنا.
برخی از داروهای گیاهی آرامشبخش و تسکین دهنده اعصاب برای بیماری پانیک مفید هستند.
داروهای گیاهی و خانگی برای حملات پانیک
چای اسطوخودوس بنوشید
چای اسطوخودوس یک مسکن است و یکی از درمان های گیاهی برای حملات پانیک است. این گیاه می تواند به آرامش بدن شما کمک کند. علاوه بر این، اگر می دانید که مستعد حملات پانیک هستید، می توانید مقداری روغن اسطوخودوس را با خود حمل کنید و در هنگام حمله پانیک کمی روی ساعد خود بگذارید و عطر آن را استشمام کنید.
همچنین می توانید نوشیدن چای اسطوخودوس یا بابونه را امتحان کنید. این دو ماده باعث آرامش و آرامش می شوند.
توجه:
اسطوخودوس نباید با بنزودیازپین ها ترکیب شود. این ترکیب می تواند باعث خواب آلودگی شدید شود.
به یاد داشته باشید که هرگز بدون مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی خود درمانی نکنید. زیرا برخی از درمان های گیاهی ممکن است در افراد خاصی ممنوع یا نیازمند محدودیت باشد.
مصرف مواد حاوی بنزودیازپین ها
یکی دیگر از درمان های خانگی برای حملات پانیک، مصرف مواد حاوی بنزودیازپین ها است. بنزودیازپین ها می توانند به درمان حملات پانیک کمک کنند. این داروها اغلب شامل بنزودیازپین ها هستند که برخی از آنها (مانند آلپرازولام) توسط FDA برای درمان این بیماری تایید شده است.
از آنجایی که بنزودیازپین ها داروهای تجویزی هستند و بدون نسخه قابل تهیه نیستند، برای تهیه و مصرف آن ها ابتدا باید وضعیت شما توسط پزشک تشخیص داده شود. این دارو می تواند بسیار اعتیادآور باشد و بدن به مرور زمان با این داروها سازگار شود. بنابراین، آنها فقط باید با تشخیص پزشکی استفاده شوند.
فعالیت های آرامشبخش نظیر یوگا در درمان حملات پانیک اتک مؤثر هستند.
جلوگیری از حملات پانیک
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از حملات پانیک وجود ندارد. با این حال، این نکات می تواند کمک کند:
در اسرع وقت برای حملات پانیک به دنبال درمان باشید تا از بدتر یا بدتر شدن آنها جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از عود یا بدتر شدن علائم حمله پانیک به برنامه درمانی خود پایبند باشید.
فعالیت بدنی منظم داشته باشید، زیرا این می تواند به محافظت در برابر اضطراب کمک کند. فعالیت هایی مانند یوگا یا تمرینات ورزشی خاص نیز ارائه می شود.
سخنان پایانی دکتر ساینا
حملات پانیک به خودی خود تهدید کننده زندگی نیستند، اما اگر درمان نشوند، می توانند وحشتناک باشند و بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند. استفاده از روش های درمانی و جلوگیری سریع از حملات پانیک بسیار مهم است. تیم متخصص دکتر ساینا با ارائه راهکارهای درمانی در کنار شما هستند تا بتوانید این عارضه را به درستی مدیریت و کنترل کنید.
اگر حملات پانیک را تجربه کرده اید، چه اقداماتی برای کنترل آنها انجام داده اید؟ چگونه توانسته اید ترس و اضطراب خود را کنترل کنید؟ تجربیات خود را با مخاطبان مجله سلامت دکتر ساینا در میان بگذارید.
تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
گلو و دهان درهای بدن هستند. وجود مشکلات در آنها برای بقیه اندام ها مشکل ایجاد می کند. قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافتِ مشاوره
علل خون در مدفوع می تواند بواسیر، هموروئید، کولیت روده و غیره باشد. برای تشخیص و درمان صحیح و سریع، قبل از اینکه دیر شود، علائم خود را به متخصص گوارش گزارش دهید و مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
اگر اختلالات خواب جدی گرفته نشود، بر سلامت جسمی و روانی تأثیر می گذارد. قبل از اینکه خیلی دیر شود با یک متخصص مغز و اعصاب در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
درد استخوان یکی از شایع ترین علائم در بین ایرانیان است. قبل از اینکه خیلی دیر شود با یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
سردرد علل مختلفی دارد. از اضافه وزن گرفته تا اختلالات هورمونی. برای تشخیص درست علت سردرد، قبل از اینکه دیر شود علائم خود را به متخصص مغز و اعصاب گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
سرطان معده سومین سرطان شایع در ایران است. در مورد علائم خود به متخصص گوارش خود بگویید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافتِ مشاوره
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مُشاوره
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص ریه گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
قبل از اینکه دیر شود با یک روانشناس در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
حمله پانیک یک ترس ناگهانی و شدید، بدون خطر واقعی یا علت ظاهری است که باعث واکنش های فیزیکی شدید می شود. حملات پانیک می تواند بسیار ترسناک باشد. هنگامی که حملات پانیک رخ می دهد، ممکن است فکر کنید که کنترل خود را از دست داده اید، دچار حمله قلبی شده اید یا حتی در حال مرگ هستید.
اکثر مردم فقط یک یا دو حمله پانیک در طول زندگی خود دارند و مشکل برطرف می شود، شاید زمانی که شرایط استرس زا تمام شود. اما اگر حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره داشتهاید و مدت زمان طولانی را در ترس دائمی از حمله دیگری سپری کردهاید، ممکن است وضعیتی به نام اختلال هراس داشته باشید.
اگرچه حملات پانیک به خودی خود تهدید کننده زندگی نیستند، اما می توانند ترسناک باشند و بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند. اما درمان می تواند بسیار موثر باشد.
بیشتر ببینید: یک متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک خوب
علائم حملات پانیک و اختلال پانیک
حملات پانیک معمولا بدون هشدار شروع می شود. این می تواند در هر زمانی اتفاق بیفتد: هنگام رانندگی، خرید، خواب یا در وسط یک جلسه کاری. حملات پانیک گهگاه یا به طور منظم رخ می دهد.
حملات پانیک بسیار متفاوت است، اما علائم معمولا در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد. ممکن است پس از فروکش کردن این حمله احساس خستگی و فرسودگی کنید.
حملات پانیک معمولاً شامل برخی از علائم زیر است:
احساس عذاب یا خطر قریب الوقوع
ترس از دست دادن کنترل یا مرگ
نبض سریع
عرق
لرزیدن
تنگی نفس یا تنگی قفسه سینه
لرز
گرگرفتگی
حالت تهوع
گرفتگی شکم
درد قفسه سینه
سردرد
سرگیجه، سرگیجه یا غش
حالت تهوع یا احساس سوزن سوزن شدن
احساس غیر واقعی بودن یا جدا شدن
یکی از بدترین چیزها در مورد حملات پانیک، ترس شدید از داشتن یک حمله دیگر است. گاهی اوقات شما آنقدر از این حملات می ترسید که از موقعیت های خاصی که ممکن است در آنها رخ دهد اجتناب کنید.
چه زمانی باید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کرد
اگر علائم حمله پانیک را تجربه کردید، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید. حملات پانیک، اگرچه بسیار ناراحت کننده هستند، اما خطرناک نیستند. اما حملات پانیک به خودی خود به سختی قابل درمان هستند و می توانند بدون درمان بدتر شوند.
علائم حمله پانیک همچنین می تواند سایر علائم سلامتی جدی مانند حمله قلبی را تقلید کند. بنابراین، اگر در مورد ماهیت علائم مطمئن نیستید، مهم است که توسط یک ارائه دهنده مراقبت های اولیه ارزیابی شوید.
علل حملات پانیک و اختلال پانیک
مشخص نیست که چه چیزی باعث حملات پانیک یا اختلال پانیک می شود، اما این عوامل ممکن است نقش داشته باشند:
ژنتیکی
استرس عمده
خلق و خوی حساس تر به استرس یا مستعد احساسات منفی.
تغییرات خاصی در عملکرد بخش های خاصی از مغز
حملات پانیک در ابتدا می توانند به طور ناگهانی و بدون هشدار رخ دهند، اما با گذشت زمان معمولاً در موقعیت های خاصی ایجاد می شوند.
برخی تحقیقات نشان می دهد که واکنش طبیعی بدن شما در برابر خطر در حملات پانیک دخیل است. به عنوان مثال، اگر یک خرس گریزلی شما را تعقیب کند، بدن به طور غریزی واکنش نشان می دهد. ضربان قلب و تنفس با آماده شدن بدن برای موقعیت های خطرناک افزایش می یابد. بسیاری از واکنش های مشابه در هنگام حمله پانیک رخ می دهد. اما مشخص نیست که چرا این حملات در حالی رخ می دهند که هیچ خطر آشکاری وجود ندارد.
مطب روانپزشک (اعصاب و روان) مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید
به صفحه روانپزشکان اعصاب و روان درمانکده بروید و زمان مراجعه به مطب پزشک دلخواهتان را آنلاین انتخاب کنید.
دریافت نوبت اعصاب و روان
عوامل خطر اختلال پانیک
علائم اختلال هراس اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود و بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
عواملی که ممکن است خطر حملات پانیک یا اختلال پانیک را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی حملات پانیک یا اختلال پانیک
استرس های عمده زندگی مانند مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان
یک رویداد آسیب زا مانند تجاوز جنسی یا یک تصادف جدی
تغییرات عمده زندگی مانند طلاق یا تولد فرزند
سیگار کشیدن یا مصرف بیش از حد کافئین
سابقه آزار جسمی یا جنسی در دوران کودکی
عوارض حملات پانیک و اختلال پانیک
حملات پانیک و اختلال هراس در صورت درمان نشدن می توانند تقریباً بر همه جنبه های زندگی شما تأثیر بگذارند. ممکن است آنقدر از حملات پانیک بترسید که دائماً نگران باشید و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد.
عوارض ناشی از حملات پانیک یا مرتبط با آن:
فوبیای خاصی مانند ترس از رانندگی یا ترک خانه ایجاد کنید
تاکید بیش از حد و مکرر بر مشکلات پزشکی
دوری از موقعیت های اجتماعی
مشکلات در محل کار یا مدرسه
افسردگی، اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانپزشکی
افزایش خطر خودکشی یا افکار خودکشی
سوء مصرف الکل یا سایر مواد
مشکلات مالی
برای برخی افراد، اختلال هراس ممکن است شامل آگورافوبیا باشد – اجتناب از مکانها یا موقعیتهایی که شما را مضطرب میکند، زیرا میترسید در صورت داشتن حمله پانیک نتوانید فرار کنید یا کمک بگیرید. یا به دیگران برای ترک خانه تکیه کنید.
پیشگیری از حملات پانیک و اختلال پانیک
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از حملات پانیک یا اختلال پانیک وجود ندارد. با این حال، این نکات می تواند کمک کننده باشد.
حملات پانیک را هر چه زودتر درمان کنید تا از بدتر شدن یا عود آنها جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از عود یا بدتر شدن علائم حمله پانیک به برنامه درمانی خود ادامه دهید.
فعالیت بدنی منظم را انجام دهید، زیرا نقش محافظتی در برابر اضطراب دارد.
تشخیص اختلال پانیک
ارائه دهنده مراقبت های اولیه تشخیص می دهد که آیا از حملات پانیک، اختلال هراس یا بیماری دیگری مانند مشکلات قلبی یا تیروئید با علائمی مشابه حملات پانیک رنج می برید.
برای کمک به تشخیص بیماری، ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشید:
یک معاینه فیزیکی کامل
آزمایش خون برای بررسی تیروئید و سایر مشکلات قلبی و همچنین آزمایشاتی مانند نوار قلب (ECG یا EKG).
یک ارزیابی روانشناختی برای صحبت در مورد علائم، ترسها یا نگرانیهایتان، موقعیتهای استرسزا، مشکلات رابطه، موقعیتهایی که میتوانید از آنها اجتناب کنید و سابقه خانوادگیتان.
می توانید یک پرسشنامه خودارزیابی روانشناختی را تکمیل کنید. همچنین ممکن است از شما در مورد مصرف الکل یا سایر مواد سوال شود.
معیارهای تشخیصی اختلال پانیک
همه کسانی که حملات پانیک دارند اختلال پانیک ندارند. برای تشخیص اختلال هراس، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا، موارد زیر را بیان می کند:
حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره دارید.
حداقل یکی از حملات شما به دنبال نگرانی در مورد حمله دیگری یک ماه بعد بود. ترس از عواقب حمله مانند از دست دادن کنترل، حمله قلبی یا «دیوانه شدن» به دنبال آن بود. یا تغییرات قابل توجهی در رفتار شما، مانند اجتناب از موقعیت هایی که فکر می کنید باعث حمله پانیک می شود.
حملات پانیک ناشی از مصرف مواد مخدر یا مواد دیگر، یک مشکل پزشکی، یا یک اختلال سلامت روانی مانند فوبیای اجتماعی یا اختلال وسواس فکری-اجباری نیست.
اگر حملات پانیک دارید اما اختلال پانیک برای شما تشخیص داده نشده است، ممکن است همچنان از درمان بهره مند شوید. اگر این حملات درمان نشوند، می توانند بدتر شوند و به اختلال هراس یا فوبیا تبدیل شوند.
از بهترین متخصصین روانپزشکی، مشاوره آنلاین دریافت کنید
به صفحه مشاورۀ آنلاین روانپزشکی (اعصاب و روان) بروید و زمان مشاوره دلخواهتان را (تصویری، صوتی و متنی) آنلاین رزرو کنید.
رزرو مشاورۀ روانپزشکی
درمان حملات پانیک و اختلال پانیک
درمان می تواند به کاهش شدت و دفعات حملات پانیک و بهبود عملکرد روزانه شما کمک کند. گزینه های اصلی درمان روان درمانی و دارو هستند. بسته به ترجیحات شما، سابقه شما، شدت اختلال هراس و دسترسی شما به درمانگرانی که در درمان اختلالات پانیک آموزش دیده اند، ممکن است یک یا هر دو نوع درمان توصیه شود.
روان درمانی
روان درمانی که گفتار درمانی نیز نامیده می شود، یک درمان موثر برای حملات پانیک و اختلال پانیک است. روان درمانی می تواند به شما در درک حملات پانیک و اختلال پانیک کمک کند و یاد بگیرید که با آنها کنار بیایید.
نوعی روان درمانی به نام رفتار درمانی شناختی به شما کمک می کند از طریق تجربه یاد بگیرید که علائم هراس خطرناک نیستند. درمانگر به شما کمک می کند تا به تدریج علائم حمله پانیک را به روشی ایمن و قابل تکرار بازسازی کنید. هنگامی که احساسات فیزیکی وحشت به عنوان یک تهدید احساس نمی شود، حملات ناپدید می شوند. درمان موفقیت آمیز همچنین می تواند به شما کمک کند بر ترس خود از موقعیت هایی که به دلیل حملات پانیک از آنها اجتناب کرده اید غلبه کنید.
دیدن نتایج درمان نیازمند زمان و تلاش است. علائم حمله پانیک ممکن است در عرض چند هفته فروکش کند و اغلب به میزان قابل توجهی کاهش می یابد یا ظرف چند ماه ناپدید می شود. برای اطمینان از تسکین علائم و کنترل عود، جلسات پیگیری را برنامه ریزی کنید.
مواد مخدر
در صورت بروز مشکلات، داروها می توانند به کاهش علائم مرتبط با حملات پانیک و همچنین افسردگی کمک کنند. نشان داده شده است که داروهای مختلف در مدیریت علائم حملات پانیک موثر هستند، از جمله:
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs). به طور کلی بی خطر و با خطر کم عوارض جانبی جدی، داروهای ضد افسردگی SSRI به عنوان اولین داروی انتخابی برای درمان حملات پانیک توصیه می شود. SSRI های تایید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای درمان اختلال هراس عبارتند از فلوکستین (پروزاک)، پاروکستین (پاکسیل) و سرترالین (زولوفت).
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs). این داروها دسته دیگری از داروهای ضد افسردگی هستند. ونلافاکسین توسط FDA برای درمان اختلال هراس تایید شده است.
بنزودیازپین ها این مسکن ها فعالیت سیستم عصبی مرکزی را کاهش می دهند. بنزودیازپین های مورد تایید FDA برای درمان اختلال هراس شامل آلپرازولام (زاناکس) و کلونازپام (کلونوپین) هستند. بنزودیازپینها معمولاً فقط کوتاهمدت استفاده میشوند، زیرا میتوانند اعتیادآور باشند و منجر به وابستگی روانی و فیزیکی شوند، بهخصوص اگر مشکل الکل یا مواد مخدر دارید. آنها همچنین می توانند با سایر داروها تداخل داشته باشند و عوارض جانبی خطرناکی ایجاد کنند.
اگر دارویی برای شما کارساز نبود، پزشک ممکن است برای بهبود اثربخشی دارو، جایگزینی به داروی دیگر یا ترکیبی از داروهای خاص را توصیه کند. به خاطر داشته باشید که ممکن است چند هفته طول بکشد تا علائم پس از شروع درمان بهبود یابد.
همه داروها عوارض جانبی دارند و ممکن است برخی از آنها در شرایط خاصی مانند بارداری توصیه نشود. در مورد عوارض و خطرات احتمالی با پزشک خود صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: یک روانشناس خوب
شیوه زندگی و درمان های خانگی
اگرچه حملات پانیک و اختلال پانیک از درمان حرفهای سود میبرند، این نکات مراقبت از خود نیز میتوانند به شما در مدیریت علائم کمک کنند:
به برنامه درمانی خود پایبند باشید. مواجهه با ترس دشوار است، اما درمان می تواند به شما کمک کند که در خانه خود احساس گروگان نکنید.
به یک گروه پشتیبانی بپیوندید. پیوستن به گروهی از افرادی که از حملات پانیک یا اختلالات اضطرابی رنج می برند، شما را با افراد دیگری که از همین مشکل رنج می برند آشنا می کند.
از کافئین، الکل، تنباکو و داروهای تفریحی خودداری کنید. همه اینها می توانند حملات پانیک را تحریک یا تشدید کنند.
تکنیک های مدیریت استرس و آرامش را تمرین کنید. به عنوان مثال، یوگا، تنفس عمیق و آرام سازی پیشرونده عضلانی (انقباض عضله و سپس تخلیه تنش تا زمانی که هر ماهیچه در بدن شل شود) می تواند مفید باشد.
فعالیت بدنی داشته باشید. فعالیت هوازی می تواند تأثیر آرام بخشی بر خلق و خوی شما داشته باشد.
به اندازه کافی خوابیدن. به اندازه کافی بخوابید تا در طول روز احساس خواب آلودگی نکنید.
طب جایگزین
برخی از مکملهای غذایی بهعنوان درمان اختلال هراس مورد مطالعه قرار گرفتهاند، اما تحقیقات بیشتری برای درک خطرات و فواید آنها مورد نیاز است. محصولات گیاهی و مکمل های غذایی مانند سایر داروها توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تنظیم نمی شوند. شما همیشه نمی توانید از امنیت چیزی که به دست می آورید مطمئن باشید.
قبل از استفاده از هر گونه داروهای گیاهی یا مکمل های غذایی با پزشک خود صحبت کنید. برخی از این محصولات ممکن است با داروهای تجویزی تداخل داشته باشند یا باعث تداخل خطرناک شوند.
مطب پزشک روانشناس مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید
بهترین کارشناسان و متخصصین روانشناسی را در درمانکده بیابید و زمان مراجعه به مطب را آنلاین انتخاب کنید
دریافت نوبت روانشناسی
آماده شدن برای قرار ملاقات
اگر علائم حمله پانیک دارید، به ارائه دهنده مراقبت های اولیه خود مراجعه کنید. پس از ارزیابی اولیه، او ممکن است شما را برای درمان به روانشناس ارجاع دهد.
آنچه شما می توانید انجام دهید.
قبل از قرار ملاقات، فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:
علائم شما، از جمله زمانی که برای اولین بار ظاهر شدند و چند بار آنها را تجربه کردید.
اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله رویدادهای آسیب زا گذشته و هر رویداد استرس زا مهمی که قبل از اولین حمله پانیک رخ داده است.
اطلاعات پزشکی، از جمله هر مشکل جسمی یا روانی دیگری که تجربه می کنید.
داروها، ویتامین ها، فرآورده های گیاهی و سایر مکمل ها و میزان مصرف آنها.
سوالاتی که از پزشک خود دارید
از یکی از اعضای خانواده یا دوستان مورد اعتماد خود بخواهید که در صورت امکان شما را در جلسه همراهی کند تا از شما حمایت کند و به شما کمک کند اطلاعات را به خاطر بسپارید.
سوالاتی که باید در اولین ملاقات خود با ارائه دهنده مراقبت های اولیه بپرسید:
به نظر شما چه چیزی باعث علائم من می شود؟
آیا یک مشکل پزشکی زمینه ای می تواند باعث علائم من شود؟
آیا به آزمایش های تشخیصی نیاز دارم؟
آیا باید به یک متخصص بهداشت روان مراجعه کنم؟
آیا اکنون می توانم برای مدیریت علائمم کاری انجام دهم؟
سوالاتی که در صورت ارجاع به متخصص سلامت روان باید بپرسید:
آیا حملات پانیک یا اختلال پانیک دارم؟
چه روش درمانی را پیشنهاد می کنید؟
اگر درمان را توصیه می کنید، هر چند وقت یک بار و برای چه مدت به آن نیاز دارم؟
آیا گروه درمانی برای من مفید است؟
در صورت تجویز دارو، آیا عوارض جانبی احتمالی وجود دارد؟
چه مدت باید دارو را مصرف کنم؟
چگونه بر اثربخشی درمان نظارت می کنید؟
اکنون چه کاری می توانم انجام دهم تا خطر ابتلا به حملات پانیک را کاهش دهم؟
آیا اقدامات خودمراقبتی خاصی وجود دارد که بتوانم برای مدیریت شرایطم انجام دهم؟
آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که باید داشته باشم؟
کدام وب سایت ها را پیشنهاد می کنید؟
اگر سؤال دیگری دارید، لطفاً در پرسیدن دریغ نکنید.
مشاورۀ آنلاین با دکتر روانشناس مورد نظرتان را رزرو کنید
به صفحه مشاورۀ آنلاین روانشناسی بروید و زمان مشاوره دلخواهتان را (تصویری، صوتی و متنی) آنلاین رزرو کنید.
رزرو مشاورۀ روانشناسی
از دکتر چه انتظاری باید داشت؟
ارائه دهنده مراقبت های اولیه یا روانشناس شما ممکن است از شما بپرسد:
علائم شما چیست و اولین بار چه زمانی ظاهر شد؟
حملات هر چند وقت یک بار اتفاق می افتد و چقدر طول می کشد؟
آیا به نظر می رسد چیزی باعث حمله شود؟
هر چند وقت یک بار از حمله دیگری احساس ترس می کنید؟
آیا از مکان ها یا موقعیت هایی که به نظر می رسد باعث حمله می شود اجتناب می کنید؟
این علائم چگونه بر زندگی شما مانند مدرسه، کار و روابط شخصی تأثیر می گذارد؟
آیا کمی قبل از اولین حمله پانیک خود استرس قابل توجهی یا یک رویداد آسیب زا را تجربه کرده اید؟
آیا تا به حال آسیب های بزرگی مانند آزار جسمی یا جنسی یا جنگ نظامی را تجربه کرده اید؟
دوران کودکی خود، از جمله رابطه خود با والدینتان را چگونه توصیف می کنید؟
آیا تا به حال برای شما یا یکی از نزدیکانتان مشکل سلامت روانی، از جمله حملات پانیک یا اختلال پانیک تشخیص داده شده است؟
آیا مشکل پزشکی دیگری دارید؟
آیا از کافئین، الکل یا مواد مخدر استفاده می کنید؟ گاهی؟
آیا ورزش می کنید یا انواع دیگری از فعالیت بدنی منظم انجام می دهید؟
ارائهدهنده مراقبتهای اولیه یا متخصص سلامت روان شما بر اساس پاسخها، علائم و نیازهای شما سؤالات بیشتری از شما میپرسد. آماده سازی و پیش بینی سوالات به شما کمک می کند تا از قرار ملاقات خود نهایت استفاده را ببرید.
می توانید به صورت آنلاین از بهترین روانپزشکان و روانشناسان وقت بگیرید و یا از طریق سایت درمانکده به صورت آنلاین مشاوره روانشناسی داشته باشید.
[id sibwp_form=1]
حمله پانیک، مانند سایر حملات عصبی، علائمی مانند تعریق، ضربان قلب سریع و تنفس سریع را ایجاد می کند. اما از آنجایی که هنگام شروع حمله در خواب بودید، ممکن است ترس بیشتری داشته باشید. مانند حملات پانیک روزمره، می توانید اقداماتی را برای تسکین ناراحتی یا ترس شدید و همچنین سایر علائم انجام دهید. اگر حملات پانیک به طور منظم رخ دهد، ممکن است بتوانید درمانهایی را پیدا کنید. روش هایی که می توانند به طور کلی از حملات پانیک جلوگیری کنند. برای آشنایی بیشتر با حمله پانیک که شما را از خواب بیدار می کند، این مقاله سرویس بهداشتی را در مجله کوروش بخوانید.
در طول حمله پانیک چه اتفاقی می افتد؟
اولین علائم حمله پانیک در هر زمانی از روز را می توان به 3 دسته تقسیم کرد. بتوانید با اطمینان بگویید که دچار حمله پانیک شده اید. شما باید 4 یا بیشتر از این علائم مختلف را همزمان داشته باشید.
آ. علائم فیزیکی حمله پانیک
عرق کردن
لرز
حالت تهوع
تپش قلب
احساس ضعف یا بی ثباتی
احساس ضعف یا بی ثباتی
احساس ضعف 599888 759 99888 بگو آرامش یا درد قفسه سینه
سوزن سوزن شدن یا بی حسی
گرگرفتگی
ب علائم عاطفی حمله پانیک
ترس ناگهانی از مرگ
ترس از دست دادن کنترل
ترس از حمله ناگهانی
J. علائم ذهنی حمله پانیک
خفگی
احساس جدایی از خود یا واقعیت، که به عنوان «مسخ شخصیت» و «واقعیتزدایی» شناخته میشود.
چه چیزی باعث حملات پانیک در شب می شود؟
مشخص نیست چه عواملی باعث حملات پانیک می شوند. یا اینکه چرا از هر ۷۵ نفر ۱ نفر دچار حمله پانیک مزمن می شود که به آن «اختلال پانیک» نیز می گویند.
تأثیر ژنتیک بر حملات پانیک
اگر اعضای خانواده شما دارای سابقه حملات پانیک یا اختلال پانیک هستند. احتمالاً حملات پانیک را تجربه خواهید کرد.
تاثیر فشار و استرس بر حملات پانیک
اضطراب زیاد با حمله پانیک یکی نیست، اما این دو وضعیت ارتباط نزدیکی با هم دارند. احساس استرس، غرق شدن یا اضطراب می تواند یک عامل خطر برای حمله پانیک در آینده باشد.
بیشتر بدانید:
8 ویتامین برای کنترل استرس و اضطراب
نحوه تهیه 6 نمونه از بهترین دمنوش های گیاهی طب سنتی برای درمان استرس و اضطراب
هنگامی که هراس اتفاق می افتد، شیمی مغز تغییر می کند
تغییرات هورمونی یا تغییرات دارویی می تواند بر شیمی مغز شما تأثیر بگذارد. این می تواند باعث حملات پانیک شود.
رویدادهای زندگی که بر هراس تأثیر می گذارند
اختلال در زندگی شخصی یا حرفه ای شما می تواند باعث اضطراب یا نگرانی زیادی شود. این اختلالات می تواند منجر به حملات پانیک شود.
شرایط اولیه
شرایط و اختلالات می توانند احتمال حمله پانیک را افزایش دهند. این شرایط ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اختلال اضطراب فراگیر
اختلال استرس حاد
اختلال استرس پس از سانحه
اختلال وسواس اجباری
افراد مبتلا به فوبیای خاص نیز ممکن است حملات پانیک را تجربه کنند و باعث بیدار شدن ناگهانی آنها شوند.
حملات پانیک قبلی
ترس از حمله پانیک دیگر می تواند اضطراب را افزایش دهد. این ترس می تواند منجر به کاهش خواب، افزایش استرس و افزایش خطر حملات پانیک بعدی شود.
حملات پانیک چگونه تشخیص داده می شوند؟
آزمایشهای خون، آزمایشهای تصویربرداری و معاینات فیزیکی نمیتوانند تعیین کنند که آیا شما دچار حمله پانیک یا اختلال پانیک هستید. با این حال، این آزمایشها میتوانند سایر شرایطی را که میتوانند علائم مشابهی ایجاد کنند، از جمله بیماری تیروئید و قلبی را رد کنند.
اگر نتایج آزمایش یک بیماری زمینهای را نشان ندهد، پزشک ممکن است علائم و سابقه پزشکی، رویدادهای زندگی و هر عامل دیگری که ممکن است باعث اضطراب شما شود را مورد بحث قرار دهد.
اگر پزشک فکر می کند که شما از یک حمله پانیک یا اختلال پانیک رنج می برید، ممکن است شما را برای ارزیابی بیشتر به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد. یک درمانگر یا روانشناس می تواند به شما در درک علل اختلال هراس و رفع آنها کمک کند.
بیشتر بخوانید: 9 راه ساده و آسان برای کاهش استرس در محیط کار و اداره
چگونه از حملات پانیک جلوگیری کنیم؟
اگرچه حملات پانیک می توانند ناخوشایند باشند، اما خطرناک نیستند. علائم آن می تواند آزاردهنده باشد و باعث ترس و وحشت شود، اما این درمان ها می توانند به کاهش و متوقف کردن آنها کمک کنند. روش های درمان حملات پانیک شامل موارد زیر است.
درمان هراس
اگر حمله پانیک را تجربه می کنید، این مراحل می تواند به کاهش علائم کمک کند:
به خودتان کمک کنید تا آرام شوید
به جای فکر کردن در مورد احساسات عجولانه خود، روی تنفس خود تمرکز کنید. به عبارت دیگر سعی کنید آرام و عمیق نفس بکشید. کشش را در قفسه سینه و شانه های خود احساس کنید و به عضلات خود بگویید که شل شوند.
حواس خود را پرت کنید
اگر علائم حمله پانیک را تجربه می کنید، می توانید با دادن کار دیگری به خودتان حواس خود را از این احساسات منحرف کنید. می توانید از 100 تا 3، از 3 تا 3 شمارش معکوس کنید. می توانید یک خاطره خوب یا یک داستان خنده دار را به یک دوست بگویید. دور کردن افکار آنها از احساسات بدن به آنها کمک می کند تا اضطراب خود را کاهش دهند.
خودتان را خنک کنید
بلوک های یخ را آماده کرده و از قبل در فریزر قرار دهید. پس از حمله پانیک آنها را به پشت یا گردن خود بمالید. به آرامی یک لیوان آب سرد بنوشید. هنگامی که بر قرمزی بدن غلبه می کنید، احساس «طراوت» کنید.
قدم بزنید
کمی ورزش سبک می تواند به آرامش بدن شما کمک کند. اگر می توانید از یک دوست بخواهید که شما را همراهی کند. حواس پرتی اضافه شده یک آرامش خوشایند است.
درمان های طولانی مدت برای پانیک
اگر به طور مرتب از حملات پانیک رنج می برید، در مورد گزینه های درمانی با پزشک خود صحبت کنید. این می تواند به شما کمک کند تا تعداد حملات را کاهش دهید و از تکرار آنها در آینده جلوگیری کنید. این درمان ها شامل موارد زیر است.
درمان شناختی رفتاری برای درمان هراس
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی روان درمانی است. در طول جلسات، شما با یک درمانگر کار خواهید کرد تا دلایل احتمالی حملات پانیک خود را درک کنید. همچنین استراتژی هایی برای کمک به کاهش سریع علائم در صورت بازگشت ایجاد می شود.
داروی ضد پانیک تجویز کنید
پزشک ممکن است داروهای خاصی را برای جلوگیری از حملات پانیک در آینده تجویز کند. اگر هنگام استفاده از این داروها دچار حمله پانیک شوید، علائم ممکن است شدت کمتری داشته باشند.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کرد؟
علائم ممکن است نشان دهند که زمان آن فرا رسیده است که با پزشک خود در مورد حملات پانیک و درمان های احتمالی صحبت کنید. این علائم عبارتند از:
در طول 1 ماه، بیش از 2 حمله پانیک دارید.
از ترس بیدار شدن با حمله پانیک دیگر در خواب یا استراحت مشکل دارید.
شما علائم دیگری دارید که ممکن است به حملات پانیک مرتبط باشد، مانند اختلالات اضطرابی یا اختلالات استرس.
بیدار شدن با حمله پانیک چه حسی دارد؟
اگر با حمله پانیک از خواب بیدار شوید، طبیعی است که احساس گیجی کنید. حتی ممکن است فکر کنید که دچار حمله قلبی شده اید. علائمی مانند درد قفسه سینه نیز غیر معمول نیست.
بیشتر حملات پانیک بیش از 10 دقیقه طول نمی کشد و علائم در آن زمان ناپدید می شوند. اگر با حمله پانیک از خواب بیدار شوید، ممکن است به اوج علائم خود نزدیک شوید. علائم ممکن است پس از آن فروکش کند.
نتیجه گیری نهایی
مشخص نیست که چرا مردم حملات پانیک را تجربه می کنند، اما برخی محرک ها می توانند احتمال بیدار شدن با حمله پانیک را افزایش دهند. ممکن است یک یا چند حمله پانیک داشته باشید. با این حال، این بیماری قابل درمان است. برای تسکین علائم می توانید لحظه ای وقت بگذارید. همچنین می توانید با درمان و دارو از حملات پانیک جلوگیری کنید تا از حملات پانیک در آینده جلوگیری کنید.
منبع: خط سلامت