چرا در قدیم قوانین و مقررات وضع شد

سه مرحله مختلف در وضع قوانین وجود دارد که پس از طی این مراحل به قانون تبدیل شده و رعایت آن برای همگان الزامی می شود: 1) تصویب قانون 2) امضای قانون 3) انتشار قانون. . بنابراین تعیین شرایط قانونگذاری مستلزم آن است که مراحل تصویب، امضا و انتشار قانون به طور جداگانه بررسی شود و ماهیت و آثار حقوقی هر یک مشخص شود.

برای تصویب قانونی

طبق اصل 58 قانون اساسی، اعمال قوه مقننه جز در مواردی که مستقیماً به آرای عمومی اشاره شده باشد از طریق مجلس شورای اسلامی است. در مورد نحوه تصويب قوانين مجلس تصميم مي گيرد ولي «مذاكرات شوراي اسلامي علني است و گزارش كامل آن از راديو و روزنامه رسمي براي اطلاع عموم منتشر مي شود». (اصل 69 قانون اساسی).

اگر چه در متن نهایی قانون اساسی، شورای نگهبان برخاسته از دادگاه قانون اساسی است و اکنون نظارت اختیاری بر مجلس دارد، اما نباید در زمره ارکان قانونگذاری قرار گیرد. به عبارت دیگر، شورای نگهبان حق دخالت در امور قانونگذاری را ندارد و تنها می تواند بر انطباق مجلس مصوب با قانون اساسی و شرع نظارت کند.

در صورت بروز اختلاف بین شورای اسلامی و شورای نگهبان قانون اساسی در مورد مغایرت یا انطباق قانون با شرع یا قانون اساسی، شورای فرصت در مورد سرنوشت قانون تصمیم گیری می کند (اصل 112 قانون اساسی). اما خودش نمی تواند پرداخت کند

قانون را امضا کن

این قانون پس از تصویب شورای اسلامی و امضای رئیس‌جمهور لازم‌الاجرا می‌شود. زیرا تنها از این تاریخ است که مسئولان قوه مجریه و قضائیه و مردم ملت ملزم به رعایت آن هستند. لزوم امضای قوانین به دلیل اصل تفکیک قوای مقننه و مجریه است. قانونگذار اختیار وضع قوانین را دارد اما نمی تواند آن را اجرا کند. یا دستوری در این زمینه بدهد. بنابراین رئیس جمهور به عنوان رئیس اجرائیه باید برای اجرای آن حکم صادر کند تا قاعده ایجاد شده توسط اکثریت مجلس کامل و لازم الاجرا شود. لازم به ذکر است که امضای قانون برای رئیس جمهور الزامی است و وی نمی تواند از صدور فرمان اجرایی خودداری کند (اصل 123 قانون اساسی).

انتشار قانون

زمانی باید انتظار اجرای قانون را داشته باشیم که مفاد آن منتشر و علنی شود. زیرا اگر فردی حقوق و تکالیف خود را نداند چگونه می توان مسئولیت قانون شکنی و عدم انجام وظایف خود را بر عهده گرفت؟ به همین دلیل قانون مدنی در پایان ماده اول اصلاحی مقرر می‌دارد: «مجله رسمی مکلف است ظرف 72 ساعت قطعنامه را چاپ و منتشر کند». تصویب قانون لازمه اجرای آن است و از این رو بازه زمانی اجرای قانون آغاز می شود.

نگاهی گذارا به کاربرد قوانین در جوامع

در طول تاریخ، برخی از قوانین به طور کامل قابل اجرا و اجرا بوده اند، در حالی که قوانین دیگر مورد استقبال جوامع قرار نگرفته است. در حالی که معمولاً در همه جوامع، این دو نوع قانون توسط یک گروه از افراد وضع می شود، دو سؤال اصلی که محققان و جامعه شناسان سعی در یافتن پاسخ آن داشته اند این است: «چرا برخی قوانین قابل اجرا هستند و چرا؟ برخی دیگر رعایت نمی شوند؟ و «چرا مردم قانون را رعایت می کنند؟»، ظاهراً سه عامل اصلی در این سؤال ترس از مجازات نافرمانی، برابری قانون برای همه و حفظ حیثیت اجتماعی است. پاسخ اصلی به این سوال این است: اکثر مردم قانون را رعایت می کنند. آنها آن را یک “ابزار کنترل” می دانند که چون قانون برابر است، الزام آور است و در صورت عدم رعایت آنها مورد بازجویی و مجازات یا جریمه قرار می گیرند.

روانشناس Tom.R.Taylor معتقد است که تأثیرات منطقی قوانین که از نگرش های فردی و بینش اجتماعی ناشی می شود در اجرای آنها مؤثر است. همانطور که او می گوید: “بیشتر مردم در آن زمان به سود یا زیان شخصی خود نگاه نمی کنند، بلکه به تأثیر این قوانین در نحوه اصلاح یا بهبود رفتار جامعه و مردم می نگرند. در مقایسه با قبل از این قانون”. , در مدارس کشورهای غربی مصرف مشروبات الکلی در دبیرستان ها و مدارس ممنوع است، این یک قانون منطقی است; چون دانش آموز فقط باید روی درس و امتحان تمرکز کند نه چیز دیگر.

در این میان عوامل متعددی در اجرای قوانین مؤثر است، از جمله ایجاد پیوند روشن بین قانون و اهداف و آداب و رسوم پذیرفته شده اجتماعی که موجب آشنایی مردم با قوانین می شود. اعمال یک قانون زمانی مشکل ساز می شود که کسی در حکمت و اعتبار آن شک کند. به عنوان مثال، قانون در کشورهای غربی یک سن مجازی برای مصرف مشروبات الکلی تعیین می کند، در حالی که بیشتر نوجوانان زیر سن قانونی صرفاً به این دلیل که فکر می کنند به اندازه کافی بزرگ هستند، از این قانون سرپیچی می کنند. آنها معتقدند کسانی که این قوانین را وضع کرده اند حق اظهار نظر را برای آنها نگذاشته اند، اما اساساً این قانون به همان قانون عدم مصرف مشروبات الکلی در مدارس غرب اشاره دارد که تمرکز دانش آموزان را به هم می زند، زیرا همه نوجوانان در این سن ساعت ها وقت می گذارند. به هر حال در مدرسه

مرتبط:  گسترش چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی

اکثر قوانین در مجامع عمومی وضع می شوند که نمایندگان آنها توسط خود مردم انتخاب می شوند، بنابراین اکثر اوقات این قوانین به نوعی توسط مردم وضع می شود و جنبه اجرایی نیز از همه مهمتر است. حال به نظر عده ای قانون خوب باشد یا بد، چون توسط نمایندگانی که با اجماع مردم انتخاب شده اند وضع شده است، بنابراین از نظر جامعه قابل قبول است. از نقطه نظر روانشناسی، در حالی که اکثر مردم به طور خودکار از قانون پیروی می کنند، تعداد معدودی که مخالف هستند نیز خود را موظف به پیروی از آن قانون می دانند. در واقع، قوانین باید در خدمت منافع مردم باشند تا اکثر مردم با کمال میل از آنها تبعیت کنند.

همچنین در زمان تاسیس به گونه ای باشد که بیشترین جمعیت یک جامعه را پوشش دهد مثلا همین قانون عدم مصرف مشروبات الکلی تا سن 21 سالگی در کشورهای غربی در حالی که اکثریت افراد بالای 21 سال دارند، بنابراین افراد 21 ساله زیر می دانند که در اقلیت هستند و باید تا 21 سالگی صبر کنند. شاید یکی از دلایلی که این قانون را رعایت نمی کنند این باشد که آن را دوست ندارند و توانایی انتخاب یا تغییر قانون را ندارند.

بنابراین، توانایی اجرای قانون بالاترین توانی است که توسط نمایندگان منتخب مردم ایجاد شده است. در هر جامعه ای چیزی به نام عرف وجود دارد که چون قانون جهانی محسوب نمی شود، عده ای به این آداب اجتماعی شک می کنند و به آن عمل نمی کنند، مثلاً وقتی معلم وارد کلاس می شود، رسم بر این است که همه بایستند
، اما این فقط یک عرف است نه یک قانون. متأسفانه برخی از جوانان فکر می کنند آنقدر بزرگ شده اند که مسئولیت پذیر باشند و خارج از قانون کار کنند و احساس می کنند که این قوانین منافع و خواسته های آنها را برآورده نکرده است. اصولاً اطاعت از قانون یک «وظیفه فردی» است، اگر در جامعه ضعیف همیشه بین احساس وظیفه و اجرای آن فاصله باشد، قطعاً هیچ تضمینی برای اجرای قوانین وجود ندارد.

در واقع هر چه درصد مشارکت مردمی در انتخاب نمایندگان و وضع قوانین بیشتر باشد، درصد اجرای این قوانین و عادلانه بودن آنها بیشتر است.

آگاهی شهروندان

هر چه اطلاعات قانون و مقررات آن برای مردم قوی تر باشد، این قانون بیشتر مورد قبول مردم بوده و می تواند برای شهروندان آشنا شود. در غیر این صورت چگونه می توان انتظار داشت که مردم در روستاها و شهرهای دوردست از قانون تبعیت کنند؟ شاید آنها فقط نام این قانون را شنیده باشند، اما دانش لازم برای اجرای آن و اصول آن را ندارند.

اگرچه در برخی موارد، با وجود اطلاعات گسترده، همچنان شاهد نقض قوانین توسط افراد هستیم. در واقع ارتباط مستقیم بین مقامات انتظامی و شهروندان نقش اساسی دارد. مثل این است که تولیدکننده ای محصولی را می فروشد اما خدمات پس از فروش را رد می کند. در واقع مسئولان باید
رابطه خود را با شهروندان بیاورند تا با توجیه و متقاعد کردن آنها که همه می دانند این قوانین توسط اکثریت مردم اعمال می شود، این خود انگیزه بسیار مهمی برای احترام به آنها شود. آنها باید همیشه شهروندان را از مزایای پیروی از این قوانین آگاه کنند. به این ترتیب جامه خود را موظف به اجرای قوانین در همه حال می داند. “وظیفه فردی”.

اگر در این بین فریب یا دروغی از استقرار قانون تا اجرای آن صورت گیرد و فاش شود، دیگر انتظاری از سوی مردم برای اجرای قوانین نیست. به عنوان مثال، مقامات دولتی غربی باید در ارتباط کامل، مستقیم و شفاف با جوانان در رابطه با سن قانونی مصرف نوشیدنی های غیرقانونی، برای توجیه دلایل منطقی، پزشکی، آموزشی و غیره ارتباط برقرار کنند. در این صورت درصد بیشتری از آنها از این قانون تبعیت خواهند کرد.

مرتبط:  چرا عصر حاضر را عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات نام گذاری کرده اند

ترس از دستگیری و جریمه و حفظ شهرت اجتماعی سه عامل مهم در رعایت قانون است. از سوی دیگر، عدم اطلاع رسانی و توجیه کامل مزایا و دلایل یک قانون برای جوانان و مردم، موجب سرپیچی از آن می شود. در این میان بهتر است بیشتر روی عامل حفظ آبرو و آبروی اجتماعی شرط بندی شود تا قوانین را بیشتر رعایت کنند و در رعایت آن تلاش کنند. بر اساس نظریه «هنجارهای اجتماعی» قوانین باید تا حدودی بر اساس هنجارهای عرفی هر جامعه وضع شود.

بنابراین مشارکت در وضع قوانین، توانایی اجرا و اطلاع رسانی به شهروندان از عواملی است که همواره موجب افزایش احترام و رعایت قوانین خواهد شد.

به گزارش ایسنا، غلامنبی فیضی چکاب در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به ابلاغ بخشنامه «بازنگری در قوانین و مقررات قضایی» از سوی رئیس قوه قضائیه، اظهار کرد: در این که قوانین و مقررات بازنگری شود، تردیدی وجود ندارد. و مدون، خصوصاً قوانین و مقررات، مقررات موجود در قوه قضائیه و سایر مراجع و نهادهای مرتبط به قدری پراکنده و تکراری و حاوی ابهامات و جزئیاتی است که حتی در صورت لغو یا منسوخ شدن، مشخص نیست. بنابراین مرجع مرکزی این قوانین باید مورد بازنگری و ساده سازی قرار گیرد و گستره و حجم آن مانع انبوه آن شود. همچنین موارد منسوخ شده را کاملاً جدا کنید و مواردی را که نیاز به ادغام دارند ادغام کنید.

وی افزود: بسیاری از قوانین و مقررات ما در موارد مختلف است، برخی در یک قانون است و برخی مدارک مورد نیاز در قانون دیگری گنجانده شده و پراکنده است که باید در یک قانون تجمیع شود و باید اختیاری انجام شود تا باید به مردم، قضات و دست اندرکاران اطلاع داده شود و این موضوع روشن شود.

این حقوقدان با تأکید بر اینکه «اصل بررسی و تدوین قوانین و مقررات بسیار ضروری و ضروری است»، خاطرنشان کرد: لازم به ذکر است که در گذشته معاونت قضایی قوه قضائیه و ریاست جمهوری در این حوزه فعالیت می کردند و همچنین نماینده مجلس در این حوزه. ما رابطه داریم. علیرغم وجود نهادهای متعددی که به تشریح وضعیت قوانین و مقررات حاکم بر امور مختلف کشور می پردازند، امیدواریم با این دستورالعمل که در واقع شرح وظایف اداره کل جدید برای بازنگری و تدوین قوانین است، اقدام نماییم. که شرح وظایف آنها نوشته شده است، باید به صورت اساسی و جدی انجام شود تا مردم بتوانند راحتتر به حقوق و تکالیف خود پی ببرند.

فیضی چکاب یادآور شد: زمانی که قوانین وضع می شود می گوییم بی اطلاعی از قانون بهانه ای نیست و حتی کارشناسان ما نیز در برخی موارد نمی دانند تصمیم قضایی در حوزه خاصی چیست چه برسد به اینکه مردم عادی از آن اطلاع داشته باشند.

وی با توجه به سوال فوق، یکی از وظایف بازنگری و تدوین قوانین را علاوه بر تنظیم و تنظیم قوانین و مقررات، تجمیع آنها، رفع ابهامات و جمع بندی آنها دانست و گفت: شبهات موجود باید در یک طرح رفع شود. نظم و انضباط داشته باشد و در نهایت تعداد قوانین کاهش و شفاف سازی شود وگرنه مردم عادی قوانین را بهتر درک می کنند و این موضوع به نفع جامعه خواهد بود.

این وکیل دادگستری تصریح کرد: بازنگری در قوانین و مقررات طبیعتا باید به گونه ای انجام شود که تداخلی بین وظایف نهادهای مشابهی که از قبل وجود دارد، وجود نداشته باشد. به عنوان مثال، وظایف حقوقی در سایر بخش‌ها از قبیل تحقیقات مربوط به لوایح و تدوین آیین‌نامه، جمع‌بندی آراء دادگاه‌ها، ایجاد شناسه‌های رسیدگی قضایی، و ایجاد پایگاه اطلاعات الکترونیکی برای دسترسی همگان به اطلاعیه‌ها و رسیدگی‌های حقوقی به اداره کل تفویض می‌شود. از وضعیت موجود برای اداره کل بهره برداری می شود، در غیر این صورت ایجاد یک اداره کل جدید تنها به بوروکراسی کمک نمی کند.

فیضی چکاب خاطرنشان کرد: احتمالاً رئیس قوه قضائیه در این موارد دستور داده است که یکی از مراحل تحول قوه قضائیه، شفاف سازی قوانین و مقررات و نظم بخشیدن به ساختار اداری قوه قضائیه است تا از گسترش بی مورد آن جلوگیری شود. . . بنابراین ساختارهای موجود باید یکپارچه شود و اداره کل این وظایف را به صورت منسجم انجام دهد. البته این موضوع نباید در فعالیت ها و وظایف معاونت حقوقی ریاست جمهوری، معاونت حقوقی مجلس و یا حتی وزارت دادگستری که ارتباط تنگاتنگی با قوه قضائیه دارد تداخل داشته باشد تا بیش از این منجر به اضافه کاری و سردرگمی نشود.

مرتبط:  چرا بعد از جراحی بینی فاصله لب تا بینی زیاد میشود

وی با بیان اینکه در نظام تدوین قانون جدید همیشه اینطور نیست که با نوشتن قانون جدید و تدوین لایحه جدید، نظام حقوقی روشن می شود. تعداد قوانین و مقررات موازی و مبسوط یا قوانین و مقرراتی که همپوشانی دارند و با یکدیگر در تضاد هستند را کاهش دهید تا در نهایت یک قانون روشن و ساده ایجاد کنید. یعنی به جای لایحه، به این فکر کنیم که کدام قوانین و مقررات را حذف یا ادغام کنیم.

وی با بیان اینکه یکی از کارهایی که در این سال ها در کشور ما مرسوم بوده و البته قانون هم برای آن وضع شده است، انتشار روزنامه رسمی یا سالنامه قانون است، یادآور شد: به عنوان مثال در سال های گذشته زمانی که ما همراه با ریاست جمهوری نخست وزیری هم داشتیم، معاون حقوقی نخست وزیر از ابتدای قانونگذاری تا زمان خودش همه قوانین را تنظیم و تدوین کرد. این قوانین و مقررات به عنوان تاریخ خوب بود، اما طبق عادت امروزی به دانستن آخرین قانون، قطعاً نه سالنامه حقوقی و نه آیین نامه های تلفیقی و مجموعه مقررات قانونی که هر سال منتشر می شود دیگر کارایی ندارد و می توانیم. بگو از برکات این اداره کل است. و دستور این است که همه این موارد و همچنین این اقدامات چاپی که به صورت الکترونیکی و آنلاین انجام می شود در دسترس همگان باشد تا هر قانون و آیین نامه و اقدام جدید بر روی نسخه اصلی قانون اجرا شود تا مردم انجام ندهند. نگران تغییرات نباش آنها جدید نیستند و شما می توانید آخرین وضعیت قانون و ماده قانونی را در آنجا دریافت کنید.

فیضی چکاب ادامه داد: با این کار هم سابقه قانون داریم و هم آخرین قانون مربوطه که در این صورت کار برای قضات، وکلا، مشاوران و موسسات مختلف حقوقی تسهیل می شود و این سوال می تواند یکی از برکات باشد. از چنین دستورالعملی

وی پیشنهاد کرد: یکی دیگر از اقداماتی که این اداره کل و دستورالعمل ها در کنار سایر وظایف آن را دنبال خواهد کرد این است که هر اقدامی که برای بازنگری و تدوین قوانین و مقررات می خواهیم انجام دهیم مستقیماً به صورت آنلاین و الکترونیکی انجام شود تا هرگونه اصلاح در بخش هایی غیر از این از آن تاریخ قابل توجه و قابل تشخیص خواهد بود. اگر این اقدام در دستور کار قرار گیرد به سرعت از این اقدام عدالت خواهی نتیجه و بهره وری خواهیم گرفت.

این حقوقدان با تاکید بر اینکه خدمات کلی بازنگری و تدوین قوانین نیز باید به هم پیوند خورده باشد، تصریح کرد: اگر بخواهیم تسریع کنیم و درگیری ایجاد نکنیم باید در دستورالعمل ها با هماهنگی معاونت قضایی ریاست جمهوری یا این موضوع بگوییم. حمایت از آیین نامه مجلس کافی نیست، بلکه باید بیش از هماهنگی بین این موارد باشد و حتی پروتکلی برای همکاری مراجع سه قوه وجود داشته باشد و بر اساس این پروتکل، هماهنگی لازم را انجام دهند. وظیفه قوه قضائیه، سایر مراجع است و مسئولان باید همزمان در جریان باشند و بر اساس سیاست بزرگی که خواهند داشت عمل کنند.

فیضی چکاب گفت: اگر اداره بازنگری قانون می‌خواهد موفق شود و رهنمودهای موثری داشته باشد، شاید بهتر است نگاهی گسترده‌تر از معاونت نیرو داشته باشد و حداقل این موضوع در شورای هماهنگی و در آنجا کلان‌ها مطرح شود. ارگانیسم کشور سیاست های قانونگذاری در ابعاد مختلف طراحی خواهد شد. و سپس قوای سه گانه بر اساس سیاست کلی که در جلسات مشترک، منظم و قانونی است که حاصل دستورالعمل ها و دستورالعمل ها است، این کار را انجام دهند. این موضوع را به خوبی مدیریت کنید.

وی با بیان اینکه قوای سه گانه باید از طریق فضای الکترونیکی به هم متصل شوند، گفت: به این ترتیب اگر بخواهیم قانون استخراج کنیم، بخشنامه و آیین نامه را همزمان خواهیم داشت. به عنوان مثال قوانین موازی در دستگاه قضایی وجود دارد که جنبه جرم انگاری، جرم زدایی و مجازات ندارند، اما مشابه این موارد در سایر ادارات، اگر با هم جمع شوند، نظم بیشتری نسبت به برکت کار دارد.

این حقوقدان در پایان گفت: انشاءالله این بخشنامه و تشکیل اداره بازنگری قوانین و مقررات از شرایط موجود استفاده کرده و از گسترش بروکراسی و بروکراسی با بهره وری بالاتر جلوگیری می کند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. این مقاله خیلی خوب بود، ولی به نظرم میتونست بهتر هم باشه. شاید یه مقایسه بین قوانین قدیمی و جدیدی که الان وضع شده باشه خیلی جالب باشه. ولی در کل خیلی لذت بردم از خوندنش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا