چرا در شهر یزد بارندگی کم است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد یزد را کم بارش ترین استان کشور دانست و گفت: میزان بارندگی در این استان طی 20 سال گذشته 11 درصد و نسبت به سال گذشته در شهر یزد 48.5 درصد کاهش داشته است. . .
محمدمهدی جوادیان زاده عصر دوشنبه در نشست خبری مدیران آب و آبفای مناطق با خبرنگاران در آستانه هفته صرفه جویی در مصرف آب اظهار کرد: بر اساس آمار این جامعه میانگین بارندگی در استان 60 میلی متر است و با وجود افزایش بارندگی در سال گذشته و رسیدن به 76 میلی متر، اما نسبت به میانگین بلندمدت 30 ساله، 17 درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به اینکه ایستگاه های این شرکت در ارتفاعات قرار دارند و میزان بارش را بیشتر از هواشناسی نشان می دهند، افزود: علیرغم افزایش بارندگی در سال جاری در استان، در شهر یزد 33 میلی متر بارندگی رخ داد. در سال جاری نسبت به دوره بلندمدت 48.5 درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با بیان چشم انداز این شرکت برای تامین آب سالم و پایدار برای تمامی ذینفعان خود اعم از آشامیدنی، صنعت، کشاورزی و سایر بخش ها، گفت: طی 15 سال گذشته منابع آبی کشور از 546 هزار مورد افزایش یافته است. منابع آبی با رشد 1.7 برابری به یک میلیون منبع رسیده، در حالی که میزان آب های زیرزمینی کاهش یافته است. منابع منابع آب زیرزمینی استان را به 827 میلیون مترمکعب رساند و افزود: کسری مخزن 251 میلیون مترمکعبی استان باعث افت 50 سانتی متری سطح آب زیرزمینی یزد در هر سال می شود. 32 میلیون متر مکعب از چشمه ها تغذیه می شود. این بخشی از 2 رشته فرهنگ سازی و اطلاع رسانی و نرم افزاری است که به عنوان طرح ملی مطلوب دو سال پیش در استان راه اندازی شد و با همکاری قابل توجه رسانه ها 300 درصد پیشرفت در اطلاع رسانی داشته ایم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد افزود: شناسایی و انسداد چاههای غیرمجاز، جلوگیری از بهرهبرداری بیش از حد، نصب کنتورهای هوشمند در بخشهای کشاورزی و صنعت و تعدیل جواز کسب در بخش کشاورزی. برنامه های پیش بینی شده این شرکت.
جوادیان زاده درباره نصب کنتورهای هوشمند در بخش کشاورزی گفت: چاه های کشاورزی استان باید به کنتور برداشت حجمی مجهز شوند و این کار می تواند کمک شایانی به اصلاح کشت مصرفی آب کشاورزی کند.
وی با اشاره به تجهیز 40 درصد چاه های کشاورزی به کنتور هوشمند افزود: برخی از چاه های کشاورزی تا 2 برابر سهمیه و مجوز دریافتی امکان برداشت آب را فراهم می کند به طوری که حتی در فصل زمستان که باید آبیاری کمتر انجام شود، بیشتر از سایرین برداشت می کنند. و نصب کنتور هوشمند می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند. بلندمدت برای متعادل سازی میزان مخازن زیرزمینی
پلمب چاه های غیرمجاز گفت: طبق ماده 45 قانون موظف به برخورد با چاه های غیرمجاز هستیم و در این راستا 16 تیم بازرسی در استان فعال هستند و وجود دارد. بدون مماشات با شخص یا سازمان خاصی ولی ورود به باغ ویلاها و پلمپ چاه غیر مجاز نیازمند شاکی خصوصی و مجوز از دستگاه قضایی هستیم منطقی کردن مصرف آب نیز در بحث مدیریت تقاضا در آب بسیار مهم است. تلاش هایی برای حمایت از صنایع پاک، کم تقاضا و ارزش بالاتر برای تامین آب بیشتر صورت گرفته است. در مورد تامین آب و تکمیل طرح های منابع آبی استان گفت: ساخت اولین بند استان در منطقه هرات شهرستان خاتم تا 22 بهمن سال جاری به بهره برداری می رسد. به نظر میرسد شناسایی آبهای غیرمتعارف، پایش خط انتقال آب برای شرب جمعیت استان و نیاز به دسترسی به منابع آب پایدار از جمله برنامههای بیشتر این اداره کل است که 65 میلیون مترمکعب است. در خط دوم انتقال 148 میلیون مترمکعب آب شرب تخصیص داده شده است. همزمان 2 طرح در سراسر خلیج فارس نیز در نظر گرفته شده است. وی افزود: اولین طرح انتقال آب خلیج فارس از طریق سه شرکت است. صنعت طلای گهر و مس سرچشمه در حال انجام است که بیشتر آن برای صنعت و برخی دیگر مصارف است. پس از نمک زدایی، آب برای تامین آب پایدار به این استان منتقل می شود.
مدیرعامل آب منطقه ای یزد از اثرات برداشت بی رویه از منابع آبی در برخی مناطق استان خبر داد و توضیح داد: زیرا برداشت های زیاد و تخلیه مخازن زیرزمینی باعث افت 50 سانتی متری آب های زیرزمینی در سال می شود. زیر زمین و پس از بارندگی، زمین قادر به ذخیره آب است. آب وجود ندارد و بنابراین هر چقدر هم که باران هدر می رود. به سال های قبل برگردیم.
در قسمت آخر در پاسخ به سوالی مبنی بر تلفات باروری ابرها برای استان، تمامی شایعات در این زمینه را رد کرد و گفت: ابرهایی که بر فراز استان یزد قرار می گیرند به دلیل عدم طراوت و رطوبت در خاک و … درختان به سرعت جذب می شوند و با وجود امکانات مجهز و کامل قادر به تکثیر نیستند.
استان یزد کم بارش ترین استان کشور در سال های اخیر بوده در حالی که امسال بعد از خوزستان جزو گرم ترین استان های کشور است. سیستان و بلوچستان واقع شد.
15
دور بودن استان یزد از سفره های آب زیرزمینی وسیع، میزان بارندگی کم و میزان تبخیر زیاد از عوامل اصلی اقلیم خشک این استان است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) – گزارش منطقه يزد، بخش وسيعي از استان يزد از نظر تقسيم بندي اقليمي تحت پوشش آب و هواي خشك و فوق خشك است. دور بودن منطقه از سطح وسیع آب، بارندگی کم و میزان تبخیر زیاد از عوامل اصلی این خشکسالی است. فقط نواحی نیمه مرتفع و مرتفع کوهستانی استان که به دلیل پدیده های کوه نگاری بارندگی بیشتری دارند، جزو اقلیم های نیمه خشک و نیمه مرطوب طبقه بندی می شوند.
نظام بارندگی استان یزد از نوع مدیترانه ای با حداکثر زمستانه تبعیت میکند. در قلمرو این استان، از سمت شرق و شمال به سمت غرب و جنوب، بر میزان بارندگی و بارش افزوده میشود، به طوری که در مناطق کویری استان، نظیر کویر سیاهکوه، ریگ زرین و دره انجیر، میزان بارندگی سالانه با نوساتی در سالهای خشک و تر، نزدیک 50 میلی متر است. ولی در ارتفاعات استان نظیر شیرکوه، باجگان، بن لخت و ندوشن، میزان بارندگی از حدود 300 تا 450 میلی متر متغیر است.
توزیع فصلی نزولات جوی نشان می دهد که بیشترین میزان بارش در استان در فصل زمستان (حدود 60-40 درصد) و پس از آن باران های بهاری با 20-40 درصد و باران های پاییزی با 10-30 درصد است.
بررسی های دمای هوای انجام شده در قلمرو استان یزد نشان می دهد که در این منطقه مورد مطالعه میانگین دمای سالانه از حدود 10 درجه سانتیگراد در قلمرو جنوبی استان تا حدود 23 درجه سانتیگراد در نواحی کویری و کویری متغیر است. همچنین در قلمرو این استان اختلاف دمای ارتفاعات و نواحی کویری استان قابل توجه بوده و محدوده ای در حدود 25 درجه سانتیگراد را شامل می شود.
پدیده یخ زدگی در استان یزد – که به طور متوسط و طبق بررسی های انجام شده، حدود 72 روز در سال اتفاق می افتد – یکی از پدیده های موثر در تخریب فیزیکی سنگ ها به شمار می رود.
وزش باد در استان یزد که یکی از استان های کویری کشور است از اهمیت ویژه ای برخوردار است. باد معمولاً به دلیل تغییرات دما یا ورود سیستم های گرم و سرد به منطقه رخ می دهد.
بادهای سیاه در استان یزد به دلیل آب و هوای خشک آن رایج است. باد غالب در استان یزد معمولاً باد شمال غربی است که بیشتر از اواسط بهار تا اوایل پاییز می وزد. سپس بادهای جنوب شرقی و غربی می آید. جهت باد غالب در شش ماهه اول سال شمال غربی و چهار ماهه است. سال (نوامبر تا فوریه) در جنوب شرقی است.
استان یزد یکی از خشک ترین مناطق حوضه داخلی کشور به شمار می رود که حدود 12.5 میلیون هکتار از منابع طبیعی در حاشیه کویر مرکزی ایران را در بر می گیرد. منابع طبیعی استان شامل 9.5 میلیون هکتار مرتع و نزدیک به 200 هزار جنگل طبیعی و دست کاشت است. آنچه مهم است نقش موثر این منابع خدادادی در توسعه اقتصادی اجتماعی استان است.
استان یزد از نظر ارتفاع و ارتفاع از تنوع زیادی برخوردار است، به طوری که ارتفاع آن از سطح دریای آزاد بر اساس موقعیت مکانی متفاوت است و از حدود 850 متر در اطراف ریگ زرین تا حدود 4000 متر در شیرکوه متغیر است. تراکم ارتفاعات در سه رشته کوه مرکزی ایران قابل مشاهده است و جهت آنها شمال غربی-جنوب شرقی و شمال-جنوب است. علاوه بر این، کوه هایی پراکنده در سراسر استان وجود دارد.
مرتفع ترین ارتفاعات در جنوب غربی شهر یزد (ارتفاعات شیرکوه) واقع شده است که از نظر آب و هوایی نیز منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد. وجود این ارتفاعات استان را از نظر ژئومورفولوژی متنوع کرده و با وجود کویری بودن، تفرجگاه های زیادی در استان ایجاد کرده است. رشته کوه شیرکوه با جهت شمال غربی – جنوب شرقی استان را به دو قلمرو شرقی و غربی جدا می کرد. در قلمرو غربی کویرهای گاوخونی، ابرکوه و مروست و در قلمرو شرقی 8 کویر کوچک و بزرگ قرار دارند.
کویرهای مهم استان یزد عبارتند از: کویر سیاهکوه، کویر زرین، کویر الله آباد، کویر ساغند، کویر دره انجیر، کویر مهدی آباد، کویر مروست، کویر ابرکوه و کویر طغستان.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد ، حسین غفوری ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان یزد که با هدف تشریح وضعیت بحرانی کم آبی در یزد برگزار شد، شرکت کرد.
وی گفت: میزان بارندگی در یزد امسال 35 میلی متر و در سطح استان حدود 80 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 30 درصد و نسبت به میانگین 12 درصد کاهش بارندگی داشته است.
وی افزود: با توجه به تغییر اقلیم در برخی نقاط، بارندگی ها بسته به میزان و زمان بارندگی کاهش و افزایش یافته است، به طوری که امسال در ارتفاعات شیرکوه، بارندگی نسبت به سال قبل 50 درصد کاهش داشته است. .
مدیرکل آب منطقه ای استان یزد خاطرنشان کرد: حدود 3 هزار و 600 حلقه چاه آب زیرزمینی در استان یزد وجود دارد که در مجموع سال گذشته حدود 1200 میلیون مترمکعب آب زیرزمینی از این چاه ها برداشت شده است.
غفوری بیان کرد: در صورت عدم صرفه جویی مناسب در برداشت و مصرف آب، در آینده نزدیک سفره های زیرزمینی ما با مشکلات کمی و کیفی مواجه خواهند شد.
وی گفت: اکنون در بخش کشاورزی و نوشیدنی با مشکل جدی تامین آب مواجه هستیم و در صورت عدم صرفه جویی و استفاده صحیح از آن با بحران جدی مواجه خواهیم شد.
مدیرعامل آب منطقه ای استان یزد با تاکید بر اینکه استاندارد CE آب ربطی به آلودگی آب ندارد، گفت: برای آب شرب CE بالای 1200 خوب نیست و این در حالی است که مثلا در شهر اردکان ما آب با CE 7000 داشتیم
غفوری گفت: CE ربطی به آلودگی ندارد و فقط مربوط به املاح موجود در آب و وزن آب است که هر چه این مقدار کمتر باشد آب بهتر و سبکتر است.
وی خاطرنشان کرد: اگر امسال در مصرف آب صرفه جویی نکنیم به احتمال زیاد در استان یزد با جیره بندی آب مواجه خواهیم بود که تاکنون صرفه جویی صورت نگرفته است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان یزد خاطرنشان کرد: وقتی صحبت از لوله آب می شود، خط قرمز آلودگی است و هیچ اداره یا فردی نمی تواند و حق ندارد آب آلوده را در شبکه آب شرب جمعیت معرفی کند.
غفوری گفت: تامین آب در استان یزد علاوه بر بحث انتقال آب به بهشت آباد، نیازمند انتقال آب از خلیج فارس نیز است و باید این طرح ها برای تامین نیاز آبی استان اجرایی شود.
وی بیان کرد: اجرای این طرح ها نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی است و دولت هیچ تعهدی در این زمینه ندارد چرا که این آب باید پاسخگوی نیاز صنعت و معدن باشد.
مدیرعامل آب منطقه ای استان یزد با اشاره به اینکه برخی شایعه می کنند که آب انتقالی از یزد در کشاورزی و گلخانه ها مصرف می شود، گفت: حتی یک قطره از آب انتقالی در کشاورزی و گلخانه های استان یزد مصرف نمی شود.
غفوری افزود: تا سال 1425 نیاز استان یزد 800 میلیون مترمکعب در سال است و اگر بتوانیم تمام طرح های موجود را تکمیل کنیم باز هم نمی توانیم با این طرح ها مشکل آب را به طور کامل حل کنیم.
وی با اشاره به دمای بالای استان یزد در تابستان گفت: میزان آب مصرفی چیلرها به طور متوسط 500 لیتر در روز است و با توجه به طولانی بودن مدت ساعات گرما در این استان، استفاده از کولرها رو به افزایش است و در این زمینه راه دیگری وجود ندارد و نمی توان استفاده از کولر را متوقف کرد.
انتهای پیام/الف