چرا به امام زمان (عج) قائم می گویند
حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در لسان اجداد بزرگوارش به «قائم» تعبیر شده است، در حالی که هیچ یک از اجداد گرامیش چنین توصیف نشده است. جدش رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و پدرش علی مرتضی (علیه السلام) با این صفت وصف نشده اند. امام حسین سیدالشهداء (علیه السلام) هم چنین بود.
آیا معنای «قیام بال قسط» و عدل جهانی که هدف آن فرستادن پیامبرانی از حضرت آدم به خاتمی و قیام حق و برپایی حکومت نیکو در «قیام بال قسط» بود، همین است؟
آنچه مسلم است قیام حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) پایان مبارزه خیر و شر است.
مبارزه ای که از آغاز بشر آغاز شد و انبیا و اولیای خدا در آن شرکت داشتند و گاه پیروزی نصیب حق می شد، اما ماندگار نشد و جاودانه نبود. اما با حضور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) این مبارزه پایان می یابد و حق برای همیشه پیروز و جاودانه خواهد بود و دیگر جایی برای حکومت باطل باقی نمی ماند. برعکس دیگر هیچ خلایی در کل شهر برای تشکیل دولت باقی نخواهد ماند.
احتمال دیگری که وجود دارد این است که منظور از «قیامت» اراده معظم له برای ظهور و استقرار نظام عدلیه جهانی است. چون این لباس فقط روی قد حضرتعالی تزیین شده و بس.
و چون هدف قیام حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) جهانی و گسترش عدل و ایمان در سراسر جهان است و تاریخ بشر چنین حکومتی را ندیده است، معظم له مؤسس این حکومت و مبدأ هستند. این حکومت و وجودش مقدس است. پس حضرتش قائم خواهد بود. و چه بسا مقصود از قیام، آمادگی شخص معظم له باشد، زمینه قیام از نظر اجتماعی فراهم شده است، معظم له همیشه آماده آن هستند و تأخیر و تعللی در کار نیست.
از کتاب ره مهدی، آیت الله سید رضا صدر
به گزارش قدس آنلاین، مهدی مشهورترین لقب این پیامبر است و این لقب در حدود 89 حدیث از پیامبر اکرم (ص) آمده است.
مهدی یک مفهوم عام است که در لغت به هر که هدایت شود اطلاق می شود و از این رو همه پیامبران مهدی هستند و خداوند هر چه را آفرید هدایت کرد و این هدایت یک عام و یک نوع هدایت است، اما طبق آنچه در اخبار آمده است. یعنی از مهدی موعود آخرالزمان است که نسبش مشخص شده است.
مهدی تنها موعود آخرالزمان است و از این رو پیامبر(ص) می فرماید: مهدی از ولادت فاطمه است; مهدی از فرزندان فاطمه است.
همچنین پیامبر (ص) به حضرت علی (علیه السلام) فرمودند: لقب مهدی به آن حضرت داده شد که مردم را به سوی خدا هدایت می کند و او را مهدی می نامند زیرا به دستور پنهانی هدایت می شود.
قائم یعنی قیام کننده و پیامبر علیه اوضاع سیاسی و انحرافات اجتماعی و دینی قیام می کند و دنیا را پر از عدل و داد می کند و قیام این حضرت قیام جهانی است که همه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و انسانی را در بر می گیرد. . و به وعده الهی عمل می کند.
جالب است که شخصی همین سؤال را از امام جواد علیه السلام پرسید و حضرت فرمودند: چون نام و یاد مهدی فراموش می شود و پس از آن نسیان او زیاد می شود.
همچنین شیخ مفید از امام صادق (علیه السلام) روایت کرده است که فرمود: «مهدی را قائم می نامند زیرا به حق قیام می کند».
مراجع:
1-شیخ علی کورانی، مجموعه احادیث امام مهدی (عج): جلد 514:2.
2- علامه مجلسی، بحارالأنوار، جلد 334.165.102:51.
3-شیخ صدوق، کمال الدین، جلد 378: 2.
4- شیخ مفید، ارشاد: 364.
* موسوی نسب، پرسش و پاسخ امام زمان (عج)، ج1: 123-125.
حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در لسان اجداد بزرگوارش به عنوان «قائم» معرفی شده است، در حالی که هیچ یک از اجداد گرامی ایشان چنین توصیف نشده اند. جدش رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و پدرش علی مرتضی (علیه السلام) با این صفت وصف نشده اند. امام حسین سیدالشهداء (علیه السلام) هم چنین بود.
آیا معنای «قیام بال قسط» و عدل جهانی که هدف آن فرستادن پیامبرانی از حضرت آدم به خاتمی و قیام حق و برپایی حکومت نیکو در «قیام بال قسط» بود، همین است؟
آنچه مسلم است قیام حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) پایان مبارزه خیر و شر است.
مبارزه ای که از آغاز بشر آغاز شد و انبیا و اولیای خدا در آن شرکت داشتند و گاه پیروزی نصیب حق می شد، اما ماندگار نشد و جاودانه نبود. اما با حضور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) این مبارزه پایان می یابد و حق برای همیشه پیروز و جاودانه خواهد بود و دیگر جایی برای حکومت باطل باقی نمی ماند. برعکس دیگر هیچ دروغی در تمام گاتی برای تشکیل حکومت باقی نخواهد ماند.
احتمال دیگری که وجود دارد این است که مقصود از «قیامت» اراده حضرتعالی برای ظهور و برپایی حکومت عدل جهانی است. چون این لباس فقط روی قد حضرتعالی تزیین شده و بس.
و چون هدف قیام حضرت مهدی (عج) جهانی و گسترش عدل و ایمان در سراسر جهان است و تاریخ بشریت چنین حکومتی را ندیده است، معظم له مؤسس این حکومت هستند و خلقت این حکومت و وجود آن مقدس است، اوست پس حضرتش قائم خواهد بود. و چه بسا مقصود از قیام، آمادگی شخص معظم له باشد، زمینه قیام از نظر اجتماعی فراهم شده است، معظم له همیشه آماده آن هستند و تأخیر و تعللی در کار نیست.
از کتاب ره مهدی، آیت الله سید رضا صدر
گروه دین و اندیشه تبیان، هدی
مقاله ای خوب و کاربردی بود. با استفاده از اطلاعات این مقاله میشه بهتر درک کرد که چرا امام زمان (عج) رو قائم میگن و این موضوع چه ارتباطی با آموزههای دینی داره. ممنون از زحماتتون.