چرا ادرار به طور کامل تخلیه نمیشود

زمانی که گفته می شود باقیمانده ادرار در مثانه به وضعیتی اطلاق می شود که در آن فرد نمی تواند ادرار را به طور کامل از مثانه خارج کند و مثانه به طور کامل تخلیه نمی شود، این مشکل می تواند هم حاد و هم مزمن باشد. احتباس ادرار در مثانه برای هرکسی ممکن است اتفاق بیفتد، اما در مردان به خصوص در گروه سنی 50 تا 60 سال به دلیل بزرگی پروستات شایع تر است و در صورت داشتن سیستوسل از این عارضه رنج می برند. شما عزیزان می توانید جهت مشاوره در خصوص علل باقی ماندن ادرار در مثانه با کلینیک دکتر لیلا مقاره عابد تماس حاصل فرمایید.

علل باقی ماندن ادرار در مثانه

انسداد مجاری ادراری: یکی از شایع ترین دلایل ماندن ادرار در مثانه این است که مجاری ادراری به دلیل سنگ مثانه یا کلیه بسته می شود و ادرار نمی تواند به طور کامل حرکت کند و از مسیر خود خارج شود و به مرور زمان می تواند سلامتی عالی را تهدید می کند. در صورت مشاهده چنین وضعیتی باید سریعا با پزشک مشورت کنید. به طور کلی تخلیه کامل ادرار و ماندن آن در مثانه مربوط به سه عضو است که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

مثانه: عملکرد ناقص اسفنکتر، تومورهای خاص، یبوست، تنگی مجرای ادرار، اختلالات عصبی مربوط به سیستم ادراری و بیماری پارکینسون، مشکلات و بیماری های مثانه.

پروستات (فقط برای مردان): هیپرپلازی خوش خیم، التهاب پروستات و سرطان پروستات.

میزرا: مشکلات مادرزادی دریچه، ختنه (مخصوص مردان)، انسداد به هر دلیل در میزرا، مصرف هر گونه دارو و اکستازی.

غیر انسدادی: تعدادی از مسائل و مشکلات دیگر وجود دارد که به انسداد مجرای ارتباطی ندارد، از جمله ضعف عضلات مثانه و مشکلات عصبی که می‌تواند در انتقال سیگنال‌ها بین مغز و مثانه اختلال ایجاد کند، که به دلایلی نیز ممکن است رخ دهد. به عنوان سکته مغزی، زایمان طبیعی، آسیب، آسیب مغزی یا نخاعی و اختلالات عضلانی ناشی از داروهای بیهوشی است.

حجم طبیعی ادرار باقی مانده در مثانه پس از تخلیه

مقدار ادرار باقیمانده را می توان با سونوگرافی اندازه گیری کرد.بعضی پزشکان با استفاده از کاتتر نیز این کار را انجام می دهند.این حجم بعد از تخلیه ممکن است متفاوت باشد اما معمولا بین 30 تا 40 سی سی است.

دلیل تخلیه نشدن کامل ادرار در زنان

اکثر زنانی که در تخلیه ادرار خود مشکل دارند باید دارای یک بیماری نوروپاتیک باشند که بر مثانه تأثیر می گذارد، اما دلایل دیگری وجود دارد که باعث می شود زنان ادرار خود را به طور کامل تخلیه نمی کنند، از جمله:

انسداد تشریحی مجرای خروجی: فشرده سازی مثانه، انسداد سطح گردن مثانه، تنگی مجرا، فشرده سازی مجرای ادرار خارجی و اصلاح بیش از حد پس از سیستورتروپکسی.

انسداد عملکردی: اگر عضلات گردن مثانه و مجرای ادرار بیش از حد فعال باشند، باعث ناهماهنگی عضلات با انقباض دترسور می شود.

تکرر ادرار با حجم کم: اکثر خانم ها از پرکاری مثانه رنج می برند به همین دلیل مدام با حجم کم ادرار می کنند و همچنین جریان کم و تاخیر در شروع ادرار نیز باعث تکرر ادرار با حجم کم می شود.

به طور کلی از دلایل احتباس ادرار یا تخلیه نشدن کامل ادرار می توان به انواع عفونت ها، مشکلات عصبی، یبوست و تاثیر برخی داروها اشاره کرد که اینها عضلات مثانه و اسفنکتر مثانه هستند که ادرار را مشکل می کنند. جریان پیدا کند و از تخلیه کامل مثانه جلوگیری کند که باعث عفونت می شود.

در مراحل هضم مقداری مواد زائد از طریق ادرار دفع می شود. دفع نکردن به موقع ادرار باعث عفونت و آسیب به کلیه ها و عوارض زیادی می شود. در این مقاله به عوارض احتباس ادرار برای مدت طولانی می پردازیم. برخی از موضوعات ذکر شده در این مقاله عبارتند از:

دفع محصولات هضم کبد از طریق ادرار

عوارض احتباس ادرار

عوارض در خواب را دو برابر کنید

نیاز به دفع به موقع ادرار

علائم کلیه سالم

خلاصه

هضم کبد، پس از انجام کار ساخت مخلوط مناسب، در حین انجام این کار، باید یک سری مواد زائد و مواد زائد را از شیره معده که بیشتر آن را به کلیه ها می فرستد، تصفیه و پاکسازی کند. این ماده دفعی را ادرار یا در طب ایرانی بولوس می نامند.

عوارض احتباس ادرار عبارتند از:

مشکلات کلیوی

عفونت های دستگاه ادراری

جذب سموم

کاهش توانایی های ذهنی

اضطراب و بی قراری

فشار بر عضلات مثانه و حالب

کابوس

خواب سطحی

شب ادراری در کودکان

زمانی که ادرار به مدت طولانی مانند یک شب و چند ساعت به دام بیفتد باعث آسیب مضاعف به کلیه ها، تورم بدن، احتمال عفونت و بازجذب می شود. بنابراین تخلیه به موقع ادرار ضروری است که بهترین زمان تخلیه مثانه قبل از خواب است.

برای داشتن کلیه سالم باید چهار ویژگی را در نظر گرفت که عبارتند از:

حجم ادرار (متعادل با توجه به شرایط فردی)

رنگ ادرار (زرد نی)

شفافیت و کدر بودن ادرار (شفافیت)

بوی ادرار

دفع محصولات هضم کبد از طریق ادرار

در مراحل مختلف هضم غذا، پس از هضم معده، هضم کبد شروع می شود. در این مقاله می خواهیم در مورد مواد زائد هضم دوم (هضم کبدی) که به صورت ادرار است صحبت کنیم. هضم که شیره معده را از ابتدای کبد دریافت می کند، قرار است یک سری فعل و انفعالات را بر روی آنها انجام دهد، چهار خلط را برای بدن ضروری کند و سپس آنها را به رگ ها برساند.

هضم کبد پس از انجام کار درست کردن مخلوط، در حین انجام این کار بسیار خطرناک، باید یک سری مواد اضافی و زائد را از این شیره باز معده که بیشتر آن را به کلیه ها می فرستد، تصفیه و پاکسازی کند. استفاده از یک ماده دفعی به نام ادرار یا در طب ایرانی به آن کاسه می گویند.

عوارض احتباس ادرار

این ادرار نباید برای مدت طولانی نگهداری شود، نگهداری طولانی آن بسیار مضر است. در ادامه به برخی از عوارض احتباس ادراری می پردازیم:

1. مشکلات کلیوی

ذخیره سازی طولانی مدت به کلیه هایی که ادرار در آنها باقی مانده و باقی مانده و ما از دفع ادرار خودداری می کنیم آسیب می زند. هنگامی که کلیه ها آسیب می بینند و مواد سمی ادرار در آنها تجمع می یابد، بدن معمولا متورم می شود، در واقع ادم در تمام اندام ها و در سطح پوست و در سطح صورت، دست ها، پاها به ویژه مشاهده می شود. این مشکلات کلیوی باعث می شود که فرد متوجه شود که این تورم نیز یک علامت است و یکی از عوارض احتباس ادرار برای مدت طولانی است.

از ابتدا به فرزندان خود بیاموزید که ادرار خود را برای مدت طولانی نگه ندارند و در تخلیه نظم و انضباط داشته باشند و همچنین اهمیت تخلیه را به آنها بیاموزید.

2. عفونت های دستگاه ادراری

یکی دیگر از عوارض عدم نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی این است که احتمال عفونت ادراری افزایش می یابد. هنگامی که ادرار در یک فضای بسته جمع می شود، به خصوص اگر پس زمینه ای از عفونت های قبلی در آن مثانه وجود داشته باشد، مانند کودکانی که از ابتدا عفونت مزمن داشته اند و در آنها باقی می ماند، همچنین با حفظ ادرار و نگه داشتن ادرار، خطر عفونت را افزایش می دهند. این عفونت می تواند از مثانه به کلیه و از کلیه به بقیه بدن سرایت کند.

3. جذب سموم

مشکل بعدی که به وجود می آید جذب سموم است. وقتی یک ماده سمی که باید از بین برود به موقع از بین نرود و ماندگاری آن افزایش یابد، بدن شروع به جذب مجدد از طریق این کانال ها می کند.

مجاری کلیه دارای سیستم خون رسانی بالا و دقیقی هستند و می توانند کوچکترین مواد را به جریان خون برگردانند، باعث جذب این سموم می شوند و قطعا اثرات منفی روی مغز و ذهن، قلب و کبد خواهند داشت، این سموم سموم بدی هستند.

مرتبط:  چرا در پمپ بنزین نباید از تلفن همراه استفاده کرد

4. کاهش توانایی های ذهنی

یکی از عوارض مسمومیت کلیه در بدن که هم در طب مدرن و هم در طب سنتی شناخته شده است، کاهش توانایی های ذهنی است. یکی از موارد بارز آن کاهش توانایی های ذهنی است. اگر می خواهید ذهنی سالم داشته باشید و از قوای مغز، قلب و کبدتان بهتر استفاده کنید، باید یاد بگیرید که کلیه ها را تحریک نکنید و ادرار را برای مدت طولانی نگه ندارید.

5. اضطراب و بی قراری

جدای از اینها که اشاره به سموم و بازجذب و غیره دارد، تجمع ادرار در ناحیه مثانه و تورم مثانه در داخل لگن باعث اضطراب و هیاهو می شود. به طور کلی این اضطراب و این بی قراری باعث می شود که کودک تمرکز خود را از دست بدهد و یادگیری او کم شود.

مثلا بچه می خواهد سر کلاس برود و به خاطر بازی یا هر چیز دیگری که در زنگ تفریح ​​کرده و ادرارش را خالی نکرده است، نمی تواند به درستی در کلاس بنشیند و تمرکز کند و یاد بگیرد. نوعی آشفتگی در او برمی خیزد. یا می خواهد به جلسه امتحان برود، بچه ها قبل از امتحان، قبل از مسابقه، قبل از تمرینات بدنی و عضلانی و در بحث تمرینات ذهنی، ادرار کردن را یاد بگیرند تا آرامش درونی ایجاد شود و آن احساس فشار و بی قراری و اضطراب را برطرف کند.

6. فشار بر عضلات مثانه و حالب

مثانه دارای حجم ثابتی است، زمانی که پر می شود و اعلام می شود باید تخلیه شود، نباید با این روند مقابله کرد و به طور طبیعی انجام می شود، در غیر این صورت این دریچه ها، به ویژه دریچه های ورودی حالب، تحت فشار قرار می گیرند. کلیه و ادرار به عقب رانده می شوند. این اتفاق می افتد، کلیه ها بیمار می شوند، بدن مسموم می شود، علاوه بر این، به عضلات دیواره مثانه فشار وارد می شود و فشار بیش از حد آن باعث می شود ادرار به آرامی بیرون بیاید که به معنای شب ادراری در کودکان است یا به عقب رانده می شود. به سمت کلیه ها

7. کابوس

مشکل دیگری که پیش می آید این است که کابوس زیاد می شود. یعنی کودکان حتی جوانان و بزرگسالانی که یاد نمی گیرند قبل از خواب مثانه خود را خالی کنند و در طول شب مدام در ناحیه لگن برایشان فشار ایجاد می شود، کابوس در بین آنها بیشتر است.

یعنی اگر متوجه شدید که خود یا فرزندانتان مدتی است که خواب های بد و آشفته زیادی داشته اید یکی از نکاتی که باید رعایت کنید این است که قبل از رفتن مثانه را کاملا خالی کنید و از زیاده روی در نوشیدن بپرهیزید. برای جلوگیری از تجمع در ناحیه مثانه حتی پس از تخلیه ضروری است.

8. خواب کم عمق

یکی دیگر از عوارضی که رخ می دهد خواب کم عمق است. زمانی که مثانه پر است، اگرچه فرد به دلیل خوابیدن از خواب بیدار نمی شود تا به پیام تخلیه مثانه توجه کند، اما به دلیل اینکه این پیام دائماً توسط سیستم عصبی خروجی می شود و زنگ خطر و هشداری برای بدن است. خواب حالتی سطحی، یعنی عمیق است. او در حالت نیمه آماده باقی می ماند.

به این ترتیب وقتی انسان صبح ها از خواب بیدار می شود، به دلیل خواب سطحی و نه عمیق، در حالت خستگی و کاهش تمرکز قرار می گیرد. خواب کم عمق عوارض دیگری هم دارد، اما فردی که می خواهد سر کلاس برود، می خواهد به سراغ مشکلات تحصیلی و تحصیلی خود برود، حالا با خستگی و کسالت و عدم تمرکز و افت تمرکز مواجه می شود که تنها به دلیل حضور در دوره است. مثانه در شب و ایجاد احساس خواب سطحی.

9. شب ادراری در کودکان

همانطور که اشاره کردم وقتی مثانه به خوبی تخلیه نمی شود، احتمال شب ادراری در کودکان افزایش می یابد که باز هم تاثیر تربیتی مخربی در کودک ایجاد می کند، یعنی آسیب شخصیتی. فردی که به سن قابل قبولی برای ذخیره ادرار رسیده است اما ادرار شبانه دارد، این فرد حتما دچار حمله شخصیتی می شود، حتماً حمله شخصیتی به او وارد می شود که خلاف کانال و مسیر آموزشی که شما قرض گرفته اید می شود.

بنابراین اولین وظیفه این کودکان این است که به آنها نحوه خوب ادرار کردن را بیاموزند، حتی یادگیری کامل ادرار کردن نیز آموزش تخصصی و نحوه برخورد با مصرف الکل و … است. تا کودک به دلیل شب ادراری دچار مشکلات بعدی نشود.

عوارض در خواب را دو برابر کنید

همه این علائم نشان می دهد که نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی بسیار مضر است. در طول روز که قبلاً گفتیم، شب ها مشکل مضاعف وجود دارد، به این دلیل است که فرد خواب است و حواس هایی که در اوایل روز و خیلی دیرتر در شب احساس می شود باعث می شود این مثانه پر شود. تا قبل از اینکه خواب تخلیه نشده باشد تحت فشار مضاعف قرار می گیرد و به دلیل عمق خواب یا اینکه کودک ما به دلیل خستگی در خواب عمیق این پیام را متوجه نمی شود و این فشار و این کاهش بیشتر می شود.

هنگامی که ادرار برای مدت طولانی باقی می ماند، مثلاً در طول شب و چندین ساعت زمانی که کودک یا کودک ما خواب است، در واقع، تمام خطراتی که قبلاً در مورد احتباس ادرار در طول روز گفتیم دو برابر می شود، آسیب کلیه. تکثیر می شود، ورم بدن. تکثیر می شود، احتمال عفونت چند برابر می شود. باز هم جذبی که در مورد آن صحبت کردیم روی تمام قوای ذهنی، مغزی و قلبی شما تاثیر می گذارد، اینها چند برابر می شوند و باعث رنج بیشتر شما می شوند.

نیاز به دفع به موقع ادرار

این بحث بسیار مهم است، لازم است به یاد داشته باشید که چگونه ادرار را به موقع تخلیه کنید و از طولانی نگه داشتن آن خودداری کنید. یکی از مهم ترین زمان های تخلیه مثانه قبل از خواب است. حضرت امیرالمومنین (ع) به فرزندش امام حسن (ع) فرمود: اگر می خواهی از طبابت خلاص شوی، باید چهار نکته را رعایت کنی که به تو می آموزم. یکی از آنها این است که هنگام خواب (پیش از خوابیدن) خود را به توالت برساند.[1]

این بدان معناست که باید مدفوع تخلیه شود، چه ادرار باشد و چه مدفوع دیگر باید قبل از خواب تخلیه شود. یعنی اکیداً توصیه می شود که انسان بدن سالمی داشته باشد و نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشد.

علائم کلیه سالم

حال می خواهیم بدانیم که چگونه بفهمیم که آیا کلیه های ما سم زدایی خود را به درستی و کامل انجام می دهند، بدن ما را از سموم پاک می کنند، بدن را کاملاً پاک می کنند و آنها را دفع می کنند، یک سری خصوصیات دارد که باید مربوط به ادرار خودش باشد. این فرزندی که ما والدینش هستیم یا مدیریتش در دست ماست، باید مورد توجه قرار گیرد.

حجم ادرار، رنگ ادرار، شفافیت و کدورت یعنی ادرار شفاف یا کدر و یکی بوی ادرار است. چیزهای دیگری هم وجود دارد، این چهار مورد بیشتر در دسترس شما هستند، با این چهار ویژگی می توانید بدانید که آیا کلیه های ما کار خود را به درستی انجام می دهند یا اینکه ما وظیفه خود را به درستی انجام می دهیم تا کلیه ها را تخلیه کنیم و باعث تجمع سموم در بدنمان شویم. این کار را نکنید تا بعداً ما را تحت تأثیر قرار دهد و قوای ما را بی حس کند یا سرکوب کند و ما را در مسائل یادگیری و پرورش و غیره ضعیف کند.

مرتبط:  چرا در عید نوروز سفره هفت سین می اندازند

1. حجم ادرار

حجم ادرار اولین شاخص است، شاخص بسیار مهمی از عملکرد صحیح کلیه ها. هر فرد حجمی برای ادرار متعادل خود دارد. بسته به مدت زمان، متوجه خواهید شد که این حجم ادرار چقدر باید باشد. شما نمی توانید اندازه ای را برای آن تعیین کنید، نمی توانید بگویید که حجم ادرار همه یک لیتر یا دو لیتر است. خیر

حجم ادرار هر فرد با توجه به خصوصیات شخصی، میزان کار و میزان نوشیدن، طبیعت او و اینکه آیا حجم ادرار او دمدمی مزاج تر یا خشک تر است، تعیین می شود، اما خودش می تواند تعیین کند که حجم ادرار متعادل چه حجمی از ادرار است. . اگر این حجم بالاتر یا کمتر از حد تعادل بود، هر دو هشدار دهنده هستند. یعنی چیزی درست کار نمی کند. وقتی قرار است با حجم ادرارمان کار کنیم، یعنی مواظب باشیم، فقط شاخص بدن خودمان است.

مثلا بچه ما سه چهار بار ادرارش را تخلیه می کرد، حالا می بینیم به جای چهار برابر شدن سه یا دو برابر شده است و خودش هم اعلام می کند که حجم ادرار من کم شده، نشانه این است که ادرارش می شود. نزول کردن. یا می بینیم که قبلا چهار بار در روز بود، حالا هر ساعت ادرار می کند و هر بار می گوید حجم ادرارش زیاد است.

هر کدام از آنها نشانه ای از بروز مشکل است. چون این اختلالات تخصصی هستند به آنها اشاره نمی کنم، هر زمان که این مشکلات برای شما پیش آمد، اگر نمی توانید با یک راه حل ساده مانند نوشیدن مایعات، مدیریت غذا، مدیریت استرس و … آنها را اصلاح کنید، حتما ببینید یک دکتر.

2. رنگ ادرار

ویژگی دوم رنگ ادرار است. رنگ ادرار باید زرد روشن باشد که در طب سنتی به آن کاهی رنگ می گویند. این رنگ طبیعی ادرار است، اگر خیلی زرد یا حتی قرمز باشد، این رنگ یک رنگ پاتولوژیک است. اگر خیلی سفید و آبکی باشد باز هم رنگی پاتولوژیک است، توجه داشته باشید که هر دو نشانه اختلال هستند.

باز هم اگر رنگ بعد از چند ساعت یا یک روز با مدیریت غذا و نوشیدنی و مدیریت استرس و اضطراب و غیره اصلاح شود، مشکلی نیست و نگران نباشید، اشکالی ندارد، تبدیل به یک نوع دردسر و مشکل شده است.

3. شفافیت و کدر شدن ادرار

نکته بعدی نرمی و کدورت رنگ ادرار است. این مشکل کمی تخصصی تر است، یعنی باید این ادرار را در ظرف شفاف بریزید تا ببینید ادرار شفاف است، یعنی این طرف را نگاه کنید، آن طرف دیده می شود، شفاف یا غیر شفاف، دارد. ابری شدن

ادرار باید شفاف باشد، به هیچ وجه نباید کدر باشد، اگر کدر باشد نشانه این است که عاملی از موارد رایج مانند عفونت به این شکل ظاهر شده است، باید درمان شود. حالا اگر شک دارید حتما آن را در لیوان یکبار مصرف بگذارید و تماشا کنید، اگر هوا ابری است حتما به پزشک مراجعه کنید.

4. بوی ادرار

مورد بعدی که به راحتی در دسترس شماست و قابل استفاده است بوی ادرار است. حتی در کودکانی که خیلی مراقب نیستند، والدین بعد از آنها وارد دستشویی می شوند. از بوی این ادرار متوجه می شود که آیا این بو بوی عفونت است، یعنی بوی تند، بوی ترش، بوی گرم، بوی سرد، انواع بوهایی که ظاهر می شود نشان دهنده یک سری است. از اختلالات ادراری

اگر این بو به غذا، غذا و تغذیه فرد برنگردد یعنی بوی غذای خاصی که استفاده شده نبوده است باید به سلامت فرد توجه کرد ادرار از این بوها و اگر به هر طریقی از حالت طبیعی طبیعی بدن تغییر کرده یا منحرف شده است، بررسی کنید که چرا این تغییر ایجاد شده است.

به فرزندانمان بیاموزیم که ادرار خود را نگه ندارند، آموزش ادرار کردن آموزش بسیار دقیقی است، باید از اول پوشک بچه ها انجام شود، حتی اگر این آموزش جواب نداد، والدین، معلم او -حتی باید ساعت تنظیم کنند و هشدار دهند. کودکان در طول زمان ادرار کنند و نظمی در تخلیه ادرار در آنها ایجاد شود تا بعداً به دلیل تجمع ادرار در بدن و کلیه ها دچار مشکلاتی نشوند.

دکتر مژده پورحسینی

شش درس سلامتی

این مقاله بخشی از دروس طب سنتی ایران است که توسط استاد محترم دکتر مژده پورحسینی در موسسه نورالمجتبی (ع) تدریس می شود. درس ششم سلامت به بررسی عوامل سلامت و نقش آن در آموزش می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این درس می توانید به اینجا بروید.

ورود به صفحه درس

[1]. آیا در وصیت فرزند حسن علیه السلام یا بر فرزندانش، چهار خصلت را که خیر را حذف می کند، نمی شناسید؟ فرمود: آرى اى اميرالمؤمنين عليه السلام، فرمود: هنگامى كه گرسنه هستى روى غذا بنشين و فقط در هنگام گرسنه از غذا روى گردان و چيزى براى جويدن داشته باشى. استاملتا هذا استغنتا عن التّبِّ; امام علی علیه السلام به فرزندش امام مجتبی علیه السلام سفارش کرد و فرمود: پسرم! آیا نباید چهار چیز را به شما یاد بدهم که به مواد مخدر خودداری کنید؟ فرمود: «چرا یا امیرالمؤمنین، حضرت فرمود: تا گرسنه نشدی غذا نخوری، و تا گرسنه نشدی از غذا دست بردار و غذای خود را خوب بجو و پیش از خواب قضا کن، اگر به اینها عمل کنی. نکات نیاز به پزشک نخواهید داشت الخصال جلد 1 صفحه 229 .

مشکل تخلیه ناقص ادرار و زور زدن در هنگام ادرار می تواند به تدریج یا سریع رخ دهد و بسته به علت مشکل می تواند موقت یا دائمی باشد. راه های ساده ای برای بهبود تخلیه مثانه و کمک به دفع ادرار وجود دارد. در صورت لزوم می توان از مداخلات درمانی مناسب نیز استفاده کرد.

مکانیسم تخلیه مثانه و مشکل تخلیه ناقص ادرار و زور زدن در هنگام ادرار

وظیفه اصلی مثانه ذخیره ادرار و تخلیه آن در زمان مناسب است. مثانه باید ظرفیت ذخیره ادرار کافی را داشته باشد تا بتوانیم در روز کار خود را انجام دهیم و شب بخوابیم. حداکثر ظرفیت مثانه معمولاً حدود 300-600 میلی لیتر است. معمولاً زمانی که مثانه حدود دو سوم پر شده است تخلیه می کنیم. برای تخلیه کامل مثانه لازم است:

یک سیستم کنترل عصبی سالم بین مغز و مثانه. این سیستم به ما می گوید که چه زمانی باید ادرار کنیم و ادرار را تا رسیدن به توالت نگه داریم.

زمانی که در یک موقعیت راحت هستیم و برای تخلیه مثانه آماده می شویم، عضله اسفنکتر مثانه و عضلات کف لگن شل می شوند. در همان زمان مثانه منقبض می شود و ادرار را تخلیه می کند. در نتیجه این فرآیند ادرار خارج می شود و مثانه تخلیه می شود.

تخلیه اجباری مثانه طبیعی نیست.

علل تخلیه ناقص ادرار و زور زدن هنگام ادرار کردن

تخلیه ناقص مثانه می تواند نتیجه یک یا چند دلیل زیر باشد:

یبوست: روده پر و سفت جریان ادرار را مسدود می کند.

بزرگ شدن پروستات در مردان یکی از دلایل انسداد جریان طبیعی ادرار است.

افتادگی واژن

آسیب به مثانه، نخاع یا اعصاب مغز به دلیل تصادف رانندگی، ام اس، سکته مغزی، بیماری پارکینسون، دیابت و زوال عقل.

کشش بیش از حد عضله مثانه، به عنوان مثال به دلیل احتباس ادراری کوتاه مدت یا طولانی مدت

عوارض بعد از جراحی

داروهای خاصی مصرف کنید

عوارض پس از زایمان

عوارض بعد از تزریق بوتاکس برای درمان مثانه بیش فعال

به درستی روی صندلی توالت زنانه ننشینید

عجله و عدم دادن زمان کافی برای تخلیه کامل مثانه

تجاوز به حریم خصوصی: برای مثال، نیاز به ادرار کردن در یک توالت عمومی یا نشستن روی یک توالت قابل حمل پشت پرده.

مرتبط:  چرا باید سن مرد از زن بیشتر باشد

برخی از افراد به طور مکرر به توالت می روند تا مقدار بسیار کمی ادرار کنند که این امر باعث کاهش فشار روی ماهیچه مثانه و جریان ادرار می شود.

اهمیت تخلیه کامل ادرار و عدم زور زدن هنگام ادرار کردن

مشکل تخلیه ناقص مثانه خطر عفونت ادراری را افزایش می دهد. تخلیه ناقص مثانه علاوه بر ایجاد تکرر ادرار، عوارضی را برای بقیه بدن نیز به دنبال دارد. به همین دلیل است که تکنیک هایی مانند تخلیه مضاعف بسیار مهم هستند.

کشش بیش از حد مثانه یکی از عوارض تخلیه ناقص ادرار است. اگر مثانه بیش از حد کشیده شود، ممکن است به طور کامل به حالت طبیعی خود برنگردد و تخلیه کامل ادرار دشوار باشد.

افزایش خطر عفونت ادراری نیز یکی از عوارض تخلیه ناقص مثانه است. هنگامی که ادرار برای مدت طولانی در مثانه می ماند، باکتری ها در مثانه تجمع می یابند. در نتیجه فرد مستعد عفونت های مجاری ادراری می شود.

عفونت ادراری دردناک است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به زخم مثانه و آسیب کلیه شود. در صورت امکان، به بیماران توصیه می شود با دو بار ادرار کردن یا استفاده از تکنیک های موثر برای کاهش تکرر ادرار از عفونت ادراری جلوگیری کنند.

علائم ادرار ناقص

تخلیه ناقص ادرار منجر به علائم زیر می شود:

ناتوانی در دفع ادرار

پولاکیوری: بیمار مدت کوتاهی پس از ادرار کردن دوباره نیاز به رفتن به توالت را احساس می کند.

دفع مقدار کمی ادرار هر بار که به توالت می روید

بی اختیاری ادرار

خروجی ادرار ضعیف و زور زدن در هنگام ادرار کردن

ادرار متناوب: توقف و اتصال جریان ادرار

نفخ شکم یا اجابت مزاج ناقص

درد در پشت یا شکم

درمان های پزشکی برای ادرار ناقص و زور زدن در هنگام ادرار

اگر پزشک مشکوک باشد که مثانه به طور کامل تخلیه نمی شود، یک آزمایش ساده مثانه برای تعیین میزان ادرار باقی مانده در مثانه انجام می شود. اگر به طور معمول بیش از 100 میلی لیتر ادرار در مثانه باقی مانده باشد و بیمار علائمی مانند عفونت مجاری ادراری داشته باشد، درمان های زیر پیشنهاد می شود. پزشک بسته به علت احتباس ادرار درمان مناسب را پیشنهاد می کند:

بررسی داروها

تجویز دارو یا انجام عمل جراحی برای کوچک کردن پروستات در مردان

آموزش خود القای متناوب سه یا چهار بار در روز

ماندن موقت کاتتر در بدن

اگر ام اس علت احتباس ادرار است، استفاده از محرک مثانه مربع کوئینز توصیه می شود.

روش دوبار تخلیه ادرار برای رفع مشکل تخلیه ناقص ادرار

روش های مختلفی برای بهبود تخلیه مثانه وجود دارد که یکی از رایج ترین آنها دو بار ادرار کردن است. منظور از دو بار ادرار کردن این است که بیمار باید در وضعیت صحیح بنشیند تا ادرار کند و 30-20 دقیقه برای دفع دوم ادرار صبر کند. این تکنیک به بیمارانی کمک می کند که احساس می کنند مثانه آنها به طور کامل تخلیه نمی شود یا بلافاصله پس از ادرار کردن به توالت باز می گردند.

برای انجام تکنیک تخلیه دوبل، مراحل زیر را دنبال کنید:

روی صندلی توالت راحت بنشینید و کمی به جلو خم شوید.

دستان خود را روی زانو یا ران خود قرار دهید تا بهترین موقعیت برای تخلیه مثانه ایجاد شود.

طبق معمول ادرار کنید و تا حد امکان بر تخلیه مثانه خود تمرکز کنید.

بلند نشو، 20-30 ثانیه دیگر صبر کن.

کمی بیشتر به جلو خم شوید و دوباره ادرار کنید.

به علاوه تکان دادن به پهلوها به تخلیه بهتر مثانه کمک می کند. البته بیمارانی که نمی توانند تعادل خود را روی صندلی توالت حفظ کنند، نباید از این طرف به سمت دیگر حرکت کنند.

می توانید تکنیک تخلیه دوبل را به روش های دیگری انجام دهید. به عنوان مثال، می توانید بایستید و به مدت 10 ثانیه راه بروید، سپس بنشینید. با این حال، هرگز هنگام ادرار کردن فشار نیاورید، زیرا این کار به عضلات کف لگن آسیب می رساند.

بر اساس نتایج یک مطالعه، شیوع عفونت باکتریایی در افرادی که از تکنیک تخلیه دوگانه استفاده می کردند کمتر از افرادی بود که از این روش استفاده نمی کردند.

تکنیک های دیگر برای حل مشکل تخلیه ناقص ادرار و زور زدن در هنگام ادرار

علاوه بر دو بار تخلیه، تکنیک های دیگری نیز وجود دارد که به تخلیه کامل مثانه و کاهش تکرر ادرار کمک می کند. برای انجام مانور کرید باید روی صندلی توالت بنشینید و قبل از ادرار کردن کمی به جلو خم شوید. هر دو دست را روی استخوان شرمگاهی قرار دهید، فشار ملایمی به شکم وارد کنید و شروع به ادرار کنید. فشار دادن را تا خالی شدن مثانه ادامه دهید. به این ترتیب میزان ادرار تولید شده توسط مثانه افزایش می یابد.

تکنیک های زیر نیز برای کمک به تخلیه کامل مثانه توصیه می شود:

جریان آب: گوش دادن به صدای جریان آب توانایی بیمار را در تخلیه مثانه افزایش می دهد.

نوازش ملایم مثانه: نوازش ملایم با فشار ملایم روی مثانه باعث انقباضاتی می شود که به دفع ادرار کمک می کند. پس از تخلیه کامل مثانه چند ثانیه به مشت زدن ادامه دهید.

درمان تحریکی: لمس نواحی خاصی از بدن به ترشح ادرار کمک می کند. روش های تحریک شامل کشیدن موهای ناحیه تناسلی، ماساژ زیر شکم یا داخل ران است.

ارتعاش درمانی: یک دستگاه ارتعاشی در قسمت تحتانی شکم نگه داشته می شود. این ارتعاشات مثانه را تحریک می کند و به تخلیه مثانه کمک می کند.

علاوه بر تکنیک های فوق، محیط نیز نقش مهمی در کمک به تخلیه کامل مثانه دارد. یک محیط آرام که فرد را مجبور به عجله برای ادرار نمی کند، به مثانه اجازه می دهد تا به طور کامل تخلیه شود.

درمان ادرار ناقص و زور زدن هنگام ادرار کردن

علاوه بر تکنیک های فوق، درمان های دیگری نیز برای کاهش عوارض ادرار ناقص وجود دارد.

تغییر سبک زندگی

اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن می تواند به دفع مکرر ادرار کمک کند. همچنین از نوشیدن مایعات زیاد بخصوص قبل از خواب خودداری کنید تا شب ها کمتر از خواب بیدار شوید تا ادرار کنید.

در صورت امکان اقدامات لازم را برای جلوگیری از یبوست انجام دهید. برای مثال، فیبر بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید و در اکثر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. ورزش روده بزرگ را تحریک می کند و به حل مشکل یبوست کمک می کند.

نوشیدن آب کافی نیز برای پیشگیری از یبوست مفید است. به هیچ وجه مصرف آب را کاهش ندهید به این امید که تعداد دفعات توالت رفتن کاهش یابد.

ورزش

تمرینات کف لگن ماهیچه های اطراف مثانه را تقویت می کند، دفعات بی اختیاری را کاهش می دهد و به تخلیه کامل مثانه کمک می کند. تمرینات کگل نمونه ای از این تمرینات مفید است.

درمان پزشکی

پزشکان داروهای مختلفی را برای درمان تخلیه ناقص مثانه تجویز می کنند که رایج ترین آنها عبارتند از:

اکسی بوتینین (دیتروپان)

تولترودین (دیترول)

تراسپیوم (Sanctura)

سولیفناسین (وزیکیر)

علاوه بر این، گاهی اوقات پزشکان برای کاهش تعداد انقباضات و اسپاسم مثانه و تسهیل تخلیه کامل مثانه، بوتاکس را به مثانه تزریق می کنند.

انجام عمل جراحی و کاشت دستگاه در بدن برای رفع مشکل تخلیه ناقص ادرار

گاهی اوقات بی اختیاری ادرار و تخلیه ناقص مثانه را می توان با کاشت وسایل در بدن درمان کرد. برخی از این دستگاه ها از تحریک الکتریکی استفاده می کنند که عضلات ضعیف مثانه را تقویت می کند.

جراحی های مختلفی نیز برای درمان مثانه و اندام های لگنی اطراف مثانه انجام می شود، از جمله آویزان گردن مثانه یا اسلینگ مثانه. البته همیشه باید جراحی را آخرین راه حل برای درمان تکرر ادرار در نظر گرفت.

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

  1. خیلی مقاله جالبی بود! واقعا دوست داشتم که دلیل علمی پشت این مسئله رو بفهمم. خیلی عالی بود.

  2. واقعاً جالب بود، خیلی چیزهایی رو یاد گرفتم که قبلاً نمیدونستم. با این حال، قسمتی از مقاله رو که در مورد تأثیر سن بر ظرفیت مثانه بود، کمی بهم گیج کرد. اما در کل، مقاله خیلی خوبی بود.

  3. وای خدا، چقدر مقاله‌ت عالی بود! به خاطر این مقاله حس خوبی پیدا کردم. ممنونم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا